Petek, 26 april 2024
Iskanje

Tržnica odslej s podaljšanim delovnim časom

23. jul. 2016 | 18:32
Dark Theme

Tržnica, ki začasno domuje na Trgu sv. Antona, bo po novem obratovala s podaljšanim delovnim časom. Glavne novosti so, da bodo branjevci in branjevke svoje blago prodajali tudi ob ponedeljkih, od torka do petka bo obratovalni čas podaljšan do 15. ure (namesto zdajšnje 14. ure), ob sobotah do 19. ure, zjutraj pa bo tržnica začela obratovati že ob sedmi namesto osmi uri. To je na sobotni novinarski konferenci na dotičnem trgu sporočil novi občinski odbornik za trgovino Lorenzo Giorgi, ki je prepričan, da bodo s tem odlokom prišli naproti potrebam branjevcev in tržaških trgovcev nasploh. »Potem, ko sem v prvem tednu mandata že reševal resne probleme v zvezi z ribjo tržnico, se zdaj nameravam posvetiti tržaški trgovini, ki ječi pod bremeni krize. Po mojem so junaki tisti, ki vztrajajo in vsako jutro dvignejo navojnice svojih trgovin. V trgovski panogi v Trstu je v zadnjih letih službo izgubilo tri tisoč oseb,« je včeraj dejal odbornik, ki je prepričan, da ima pravo formulo za sanacijo te panoge in zajezitev upada prometa.
Svojo vizijo reševanja trgovske panoge je odbornik začel uresničevati s tržnico na Trgu sv. Antona, kjer začutiš utrip lokalne kulture in zemlje. Branjevkam in branjevcem je Giorgi zagotovil, da bo prisluhnil njihovim željam in potrebam in da jim ne bo vsiljeval ničesar, česar ne želijo. Za podaljšani obratovalni urnik naj bi po Giorgijevih besedah bilo 13 od 20 branjevcev. Dejansko je odlok o podaljšanem urniku razveselil približno šest imetnikov stojnic na omenjenem trgu. Tega so se razveselili predvsem tisti trgovci, ki sadje in zelenjavo preprodajajo, medtem ko branjevci, ki prodajajo lastne izdelke (to se vidi, ker imajo na pultu samo sezonsko zelenjavo ali sadje), popoldneve potrebujejo za delo na polju ali v sadovnjaku. Nekoliko več prodajalcev je zadovoljnih z odlokom, ki dopušča obratovanje ob ponedeljkih.
Kaj pa prihodnost? Bi se branjevci vrnili na staro lokacijo na Ponterošu ali bi raje ostali na zdajšnji lokaciji? Tudi pri tej dilemi ni enotnega mnenja. Nekateri se odlično počutijo na Trgu sv. Antona, kjer beležijo boljši promet, drugi bi se vrnili na Ponteroš. A ne na tisto stran trga, kjer se nahaja banka, temveč na stran, kjer stoji vodnjak, ki je poimenovan po glavni figuri, znani pod imenom Giovanin. Kaj pa o selitvi meni pristojni občinski odbornik Lorenzo Giorgi? Dejal je, da nameravajo o potencialni selitvi razpravljati v roku dveh tednov, ob tem pa je opozoril, da bodo za razliko od prejšnje uprave upoštevali želje branjevcev. Sodeč po naši izvidnici bo usklajevanje želja vse prej kot enostavno, saj se te tako razlikujejo ena od druge, da bo nekdo moral prevzeti odgovornost in sprejeti odločitev v imenu drugih. Pa čeprav bo približno polovica vpletenih razočarana ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava