Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Fiorejeva pištola ubila taksista

6. dec. 2016 | 18:43
Dark Theme

Pištola beretta kalibra 7,65, ki so jo karabinjerji pred dvema letoma naključno našli med hišno preiskavo pri nekem razpečevalcu, je 23. novembra 2003 ubila taksista Bruna Giraldija. To je na torkovi obravnavi pred sodnikom Giorgiom Nicolijem potrdil balistični izvedenec Luigi Bombassei De Bona iz Auronza di Cadore, cenjen strokovnjak in član mednarodne Forensic Science Society. S tem se je Antonio Fiore, ki mu zaradi suma umora sodijo po skrajšanem postopku, znašel v še hujši stiski, saj je beretto leta 2003 uporabljal on, tisto noč pa je kot varnostnik delal ravno blizu prizorišča zločina v žaveljski industrijski coni. Po prihodnji obravnavi, ki bo 28. marca, naj bi sodnik izrekel sodbo.
Bombassei je na podlagi dolgih in zahtevnih raziskav ter praktičnih poskusov (izstrelek in znake s prizorišča zločina izpred 13 let je primerjal z izstrelki Fiorejeve pištole), sestavil poročilo, ki dejansko potrjuje domneve forenzičnega oddelka karabinjerjev RIS iz Parme. Odvetnica obrambe Giovanna Augusta de’ Manzano je na podlagi mnenja svojega izvedenca Martina Farnetija poskušala izpodbijati zaključke poročila, češ da je Bombassei od 10 uporabljenih izstrelkov uvrstil med dokaze samo dva, izstrelka pa da ni mogoče z gotovostjo povezati s tulcem.
Antonio Fiore je bil leta 2003 varnostnik, v letih pa so ga organi pregona večkratg obravnavali zaradi razpečevanja mamil. Trenutno stanuje v Hrvatinih, več let pa je živel na Opčinah. Med obremenilnimi dokazi je tudi pričevanje nekega njegovega nekdanjega prijatelja, kateremu naj bi Fiore pred trinajstimi leti bežno priznal zločin. Tožilka Lucia Baldovin je že februarja letos za Fioreja predlagala 16-letno zaporno kazen.
Obravnavi je kot običajno prisostvovala tudi Giraldijeva vdova, Slovenka Renata Carli, s katero smo se pogovorili o trinajst let dolgi muki, ki je doletela njeno družino.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava