Petek, 21 junij 2024
Iskanje

60 let Mednarodne šole v Trstu

V naselju Villaggio del fanciullo na Opčinah je bilo v soboto praznično s petjem, plesom, igrami in druženjem

27. maj. 2024 | 9:55
Dark Theme

Skupaj gradimo svetlo prihodnost. Tako sporočilo so na svojih majicah nosili otroci iz vrtca, osnovnošolci, srednje- in višješolci, ki obiskujejo Mednarodno šolo v Trstu oz. International School of Trieste (IST), ki obhaja letos 60. rojstni dan.

V soboto so na svojem sedežu v naselju Villaggio del fanciullo na Opčinah (tja so se preselili leta 1978) priredili veliki praznik s petjem zborčka osnovnošolcev, plesom, skupinskimi igrami in druženjem ob hrani in pijači, saj so ga združili z vsakoletnim dnevom za družine. Ob 14. uri so se z memorialom v košarki spomnili pokojnega Maurizia Fermeglie, ki je bil dolga leta podpredsednik te šole.

Mednarodna šola v Trstu na Opčinah (FOTODAMJ@N)
Mednarodna šola v Trstu na Opčinah (FOTODAMJ@N)

Šola, v kateri poteka pouk izključno v angleškem jeziku, sprejema že od leta 1964 učence vseh narodnosti. Vanjo od ponedeljka do petka, med 8.30 in 15.45, zahaja mladina od 2. do 19. leta starosti, saj razpolaga z vrtcem, osnovno šolo, nižjo srednjo šolo in od leta 2006 tudi z licejem, torej z višjo srednjo šolo. Danes obiskuje šolo 361 mladih z vseh koncev sveta, saj naštevajo več kot 30 različnih narodnosti. Zaposlenih je danes 60, je bilo slišati na včerajšnji slovesnosti v ogromni telovadnici, ki so jo zgradili leta 2019, ko so postali tudi lastniki šolskega polopja in novega objekta, ki so ga poimenovali »la nave« (ladja).

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

$!Praznovanje 60-letnice Mednarodne šole v Trstu (FOTODAMJ@N)
Praznovanje 60-letnice Mednarodne šole v Trstu (FOTODAMJ@N)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava