Sreda, 08 december 2021
Iskanje

Člani prve slovenske vlade v Narodnem domu

Zvečer so sodelovali na dogodku ob 30-letnici samostojne Slovenije

Trst |
10. jun. 2021 | 21:05
Dark Theme

Vrnitev Narodnega doma tržaškim Slovencem je dolga desetletja bila videti kot neuresničljive sanje o neodvisni Sloveniji: in tako kot se je pred 30 leti velika večina Slovencev odločila, da udejanji sanje o samostojni državi, tako se v zadnjih letih – tudi po zaslugi plodnega sodelovanja predsednikov obeh držav, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle – počasi uresničuje tudi vračanje Narodnega doma.

Tako je bilo slišati v Fabianijevi palači v Ulici Filzi, ki je sredi četrtkovega popoldneva sprejela delegacijo prve slovenske vlade s takratnim premierjem Lojzetom Peterletom na čelu. Njega, ministrico Jožico Puhar in ministra Janeza Dularja in Miho Jazbinška, ki so pred 30 leti postavili temelje novi državi, so v Trst povabili Krožek Virgil Šček, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska prosveta, knjižnica Dušana Černeta in založba Mladika. Vladna ekipa je v večernih urah sodelovala na dobro obiskani okrogli mizi ob 30-letnici Republike Slovenije Iz sanj v resničnost, pred tem pa so nekdanji ministri na pročelje Narodnega doma položili venec in se seznanili z njegovo zgodovino.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo