Sobota, 27 februar 2021
Iskanje

»Craxi: v Rimu za Slovence, v Trstu z desnico«

Rudi Pavšič o Bettinu Craxiju ob 20-letnici smrti

Trst |
20. jan. 2020 | 6:25
Dark Theme

V času največjega političnega vzpona Bettina Craxija (včeraj je bila 20-letnica njegove smrti) je bil novinar in poznejši dolgoletni predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič eden vodilnih slovenske komponente PSI. Sam sicer pravi, da ni bil nikoli pristaš Craxijeve strankine struje, v dobrem in slabem pa je Pavšič delil politično usodo takratnih socialistov, vključno z za slovenske pristaše PSI in slovensko manjšino na sploh zelo bridko izkušnjo zavezništva med PSI in desno usmerjeno Listo za Trst.

Pavšič v pogovoru za Primorski dnevnik pravi, da so se socialisti na državni in evropski ravni zavzemali za zaščito jezikovnih manjšin, vključno s slovensko, v Trstu pa so se povezali z italijanskimi nacionalisti in gorečimi nasprotniki Osimskega dogovora med Italijo in Jugoslavijo. Čeprav socialistov kot stranke ni več, se Pavšič še vedno prepoznava v socialističnih idejah, ker je prepričan, »da divji kapitalizem in desni populizem nimata prihodnosti«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj mi pomeni 40-dnevni post?

17. feb. 2021 | 18:40
Zmernejše življenje
Zmernejše prehranjevanje
Odpoved alkoholu
Posta se ne držim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo