Sreda, 13 november 2019
Iskanje

Društveno gostilno v Gabrovcu po novem upravlja vaška zadruga

Domače odličnosti - siri, suhomesni proizvodi, vina in kmečki produkti ob pogrnjeni mizi

4. nov. 2019 | 9:27
Dark Theme

Društvena gostilna v Gabrovcu, ena najstarejših na Krasu (iz leta 1902) ima od torka, 19. oktobra, novega upravitelja pravzaprav ... 57 upraviteljev. Njene vajeti je namreč prevzela vaška zadruga, ki šteje 57 članov in je med drugim tudi njena lastnica; slednja je doslej vodenje gostilne redno zaupala gostilničarjem, sama pa je skrbela v glavnem za vzdrževanje stavbe in nabavo vina.

»Kaže, da je današnji nek prelomni čas, saj se gostilničarjev ne najde več, zlasti za upravljanje tako velikih objektov - gostilna v Gabrovcu lahko sprejeme namreč do 150 ljudi ... Upravitelja smo dolgo iskali, odzivov pa ni bilo od nikoder,« nam je odločitev utemeljil podpredsednik zadruge Boris Štrekelj. Znašli so se pred težko izbiro: ali bi gostilno zaprli, kar bi pomenilo, da bi ugasnili luč v vasi in tudi v širši okolici, je pojasnil, ali pa se odločili, da jo sami prevzamejo, zaposlijo osebje in seveda nekoga, ki bo za gostilno odgovoren, kot nek direktor - to funkcijo bo po novem opravljal Ervin Mezgec. Štrekelj je ugotavljal, da gre za pomembno odločitev, »kajti ko enkrat zapreš, tvegaš, da ne boš več odprl.« V eni sapi pa je dodal, da bo odbor vsekakor soudeležen pri vsaki odločitvi.

V torek ni bilo namenoma nobenega slavnostnega odprtja, ker so si želeli neke kontinuitete s prejšnjim upraviteljem, Dimitrijem Ferlugo. »Slednji se je umaknil, ker mu ni uspelo voditi dveh gostiln, zato se je usmeril v tisto na Ferlugih. Z njim pa smo ohranili zelo dobre odnose, pa tudi v gostilni smo potrdili osebje, ki je z njim sodelovalo - trije, vključno s kuharjem, skrbijo za kuhinjo, štirje pa so za pultom in strežejo,« je povedal sogovornik in dodal, da je bil od torka do včerajšnjega dne obisk zelo dober, saj so povprečno prešteli tako pri šanku kot pri mizi do 250 obiskovalcev dnevno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo