Sreda, 13 november 2019
Iskanje

Edino kavovec pri nas še ne raste

Pogovor s Fabriziom Polojazem o letošnjem kavnem festivalu Trieste Coffee Festival

Trst |
6. nov. 2019 | 8:17
Dark Theme

»Ker se festival iz leta v leto - ali skoraj - premika, je težko vzporejati oz. primerjati posamezne izvedbe,« je pojasnil predsednik tržaškega združenja kave Caffè Trieste Fabrizio Polojaz, ki stoji za organizacijo kavnega festivala Trieste Coffee Festival, ki se je pravkar zaključil. Glede na število obiskovalcev pa je priznal, da je Borzni trg v primerjavi s Trgom sv. Antona, nekdanjo ribarnico ali palačo Gopčević idealna lokacija. Že res, da jo je festivalu v prvih dneh zagodlo vreme, od četrtka do nedelje pa so krepko nadoknadili zamujeno.

Na Borzni trg ste letos postavili kontejnerje.

Ustvarili smo kontejnersko strukturo, ker je ergonomska, praktična in dopadljiva; izbiro pa je kajpak pogojevalo dejstvo, da prihaja kava v mesto v kontejnerjih. Trst je mesto kave in svojim someščanom ter turistom želimo na festivalu ponuditi informacije o kavi, da bo njeno uživanje čim bolj popolno. Mislim, da v Trstu ni družine, ki ne bi bila posredno ali neposredno vezana na sektor kave - v njem je zaposlenih vsaj tisoč ljudi, vsaj toliko pa jih dela oz. sodeluje s 55 podjetji, ki se v mestu ukvarjajo s kavo v širšem kontekstu.

Ko govorimo o kavi v Trstu, govorimo o trgovini, zavarovalninah, storitvah in industriji, kjer so pražarne najvidnejši element; v mestu pa kavo tudi dekofeiniziramo. Nikakor ne gre pozabiti kulturnega in izobraževalnega konteksta, saj imamo v zadnjih letih kar nekaj šol, ki se posvečajo formiranju profesionalcev za delo v kavnem sektorju - s surovino, v predelavi ali pokušnji; pa še magistrski študij smo dosegli. Edino kavovec pri nas še ne uspeva ... Sicer so ga na festivalu ponujali člani združenja darovalcev kostnega mozga ADMO - v dobrodelne namene so razdelili kakih 120 rastlin. Če lahko še opozorim, smo 4 pražarne v kontejnerjih ponujale kavo - zbrane prispevke zanjo pa namenili združenju ABC Burlo, ki skrbi za otroke, ki se zdravijo v kirurškem oddelku pediatrične bolnišnice.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo