Sobota, 20 april 2024
Iskanje

»Enkrat smo že izgubili svoje družine, nočemo, da se to ponovi«

Obiskali smo center za mladoletnike brez spremstva v Ulici Carducci, ki naj bi ga zaprli, mlade goste pa poslali v druga mesta

Trst |
5. mar. 2024 | 6:25
Dark Theme

»Nočemo stran. Tu nam je všeč, imamo streho nad glavo, obdajajo nas ljudje, ki nas imajo radi. Enkrat smo že izgubili svoje družine, nočemo, da se to ponovi.« Mladi prebivalci bivalne enote v Ulici Carducci, ki jo upravlja zadruga Oltre i confini 2.0, so nam ob obisku v en glas dali vedeti, da jim je v Trstu lepo in da tega mesta nočejo zapustiti. Mladoletnikom brez spremstva, ki so iz Afrike prispeli v Italijo, namreč grozi premestitev iz tržaške nastanitve v druge skupnosti po Italiji. Njihovi napori za vključitev v tržaško družbo bi se izjalovili, načrti za prihodnost bi splavali po vodi.

Stanovanje, v katerem prebivajo mladoletniki, so prejšnji teden obiskali karabinjerji posebnega oddelka NAS, ki so ugotovili, da je bivalna enota prenaseljena. Po uradnih informacijah naj bi odredili njeno zaprtje in premestitev gostov v druge sprejemne centre.

Katrina Danforth (FOTODAMJ@N)
Katrina Danforth (FOTODAMJ@N)

»O nameri, da bi fante premestili, nas sploh niso obvestili,« se je hudovala Katrina Danforth, ki pravno zastopa starše nekaterih mladeničev. »Oni se trudijo, obiskujejo poklicne tečaje, redno trenirajo nogomet. Za njihov razvoj je ključno, da ne prekinejo teh praks,« je še ugotavljala.

Emma Venuti (FOTODAMJ@N)
Emma Venuti (FOTODAMJ@N)

Z njo se je strinjala Emma Venuti, študentka na tržaški univerzi, ki mladeniče poučuje italijanski jezik. »Srečujemo se dvakrat tedensko. Pouk italijanščine je tudi priložnost za iskren dialog in debato o najrazličnejših temah,« je povedala Emma, ki namerava svoje učence peljati na ogled opernega gledališča Verdi. A kaj, ko je načrte prekrižala napoved njihove selitve.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava