Ponedeljek, 17 februar 2020
Iskanje

Funkcionar naj bo dvojezičen!

V devinsko-nabrežinski občini naj bi načrtovali reorganizacijo vodilnih funkcionarjev: urad za kulturo in šolstvo naj bi po novem vodila oseba, ki ne obvlada slovenskega jezika

5. mar. 2019 | 7:05
Dark Theme

V devinsko-nabrežinskih občinskih hodnikih se je že pred pred časom razširila vest, da bodo na čelo občinskega urada za kulturo in šport, šolstvo, mlade, turizem in odnose z javnostmi in civilno zaščito imenovali novega funkcionarja, pravzaprav funkcionarko, ki naj ne bi obvladala slovenskega jezika. Na zadnji občinski seji – tako mediji kot občinsko osebje smo morali takrat zapustiti dvorano (op. nov.) – je vprašanje županji Danieli Pallotta glede tega postavil svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, ki ocenjuje, da so kultura in izobraževanje ter hkrati evropski projekti in čezmejno sodelovanje sila občutljivo področje, ki ga mora nujno voditi oseba, ki neposredno pozna slovenski jezik, se pravi oseba, ki ne potrebuje tolmača ali prevajalca stalno ob strani.

Županja je svetniku sicer potrdila, da še nič ni odločeno, v isti sapi pa je poudarila, da je v načrtih reorganizacija oz. racionalizacija vodilnih funkcionarjev (t.i. PO – posizioni organizzative), med katere se vključuje tudi tisti, ki vodi urad za kulturo in šolstvo in za katerega naj bi res nameravali določiti novo funkcionarko, ki naj bi bila hkrati odgovorna tudi za osebje. »Vztrajala je, da so razlogi čisto operativnega značaja in da izbira ne bo okrnila slovenskega značaja urada, v katerem bodo ohranili dosedanje osebje, vključno s funkcionarjem, ki ga trenutno vodi,« je zaupal Gabrovec. Županja je povedala, da naj bi bilo imenovanje nove osebe začasno, poskusno torej, saj naj bi za enkrat trajalo samo leto dni. Svetnik pa je repliciral, da ravno zaradi specifike službe, ki je v stalnem stiku s slovenskimi društvi, šolami ali čezmejno stvarnostjo, je nujno potrebno, da vodja vsekakor obvlada slovenščino, kot je veljalo v vsem povojnem obdobju devinsko-nabrežinske občinske uprave.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo