Petek, 01 marec 2024
Iskanje

Italija naj nudi turistične oglede tovarn in ne le turističnih kmetij

O italijanski ekonomiji, neenakostih in družinskih podjetjih sta se v gledališču Miela pogovarjala podjetnik Riccardo Illy in novinar Antonio Calabrò

Trst |
1. jul. 2023 | 7:33
Dark Theme

»Od kdaj zna Illy sploh pisati?« Ta šaljiv komentar je bilo slišati pred torkovim pogovorom v gledališču Miela o dobrem podjetništvu med Riccardom Illyjem in Antoniom Calabrojem. Pogovor je bil namreč hkrati tudi predstavitev njunih zadnjih knjig, Illyjeve L’arte dei prodotti eccellenti in Calabrojeve L’avvenire della memoria. Šala o Illyjevem pisanju je sicer neupravičena, vsekakor pa je podjetnik in politik v Trstu res bolje znan zaradi drugega.

Z Illyjem in kulturnim menedžerjem ter novinarjem Antoniom Calabrojem, direktorjem sklada Pirelli, se je pogovarjal bivši odgovorni urednik dnevnika Il Piccolo in predsednik zadruge Bonawentura Enzo D’Antona.

Illy in Calabrò sta oba hvalila italijanski sistem, ki »proizvaja lepe stvari v senci vaških zvonov,« kot je Calabrò citiral zgodovinarja Carla Alberta Cipollo. Po Illyjevem mnenju pa »se nismo znali dovolj dobro pripovedovati«. Turistični sistem na polotoku bi torej moral nuditi turistične oglede tovarn in ne le, kot sedaj, turističnih kmetij.

Illy je povedal tudi anekdoto o svojem vstopu v politiko. Leta 1993 se ni odločil sam za kandidaturo za župana. »Sklicali smo družinski svet in se odločili, da me posodimo mestu za nekaj let. Tudi to je trajnost, nekaj povrniti območju, kjer se nahaja podjetje.«

Več v sobotnem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava