Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Karte z deželnimi lepotami in obleke iz proizvodnih odpadkov

V sklopu projekta Le mani d’oro so dijaki umetnostnih licejev iz Vidma in Gorice ustvarjali oblačila in ilustrirali nove karte

Trst |
23. feb. 2024 | 11:03
Dark Theme

Pri družbi Modiano so pravkar tiskali štiri nove pakete igralnih kart, ki so posvečeni krajinski dediščini naše dežele. Predstavili so jih ob včerajšnjem odprtju manjše razstave Ciclo e riciclo tra gioco e identità, ki je tačas na ogled v pritličnih prostorih muzeja Sartorio (Trg papa Giovanni XXIII 1) in je nastala ob drugi izvedbi čezmejnega projekta Le Mani d’oro v organizaciji društva Opera Viva s podporo Dežele FJK in Italijanske Unije, v sodelovanju z Občino Trst, goriškim Kulturnim domom in družbo Modiano Industrie Carte da gioco e affini.

Razstava v prostorih muzeja Sartorio (FOTODAMJ@N)
Razstava v prostorih muzeja Sartorio (FOTODAMJ@N)

Letos sta pri razpisu projekta sodelovala umetnostna liceja Sello iz Vidma in Fabiani iz Gorice. Dijaki prvega so ustvarili 26 različnih idej za ilustracijo na hrbtni strani kart. Od prejetih sklopov s 14 ilustracijami je posebna žirija izbrala štiri, ki so si med seboj stilno popolnoma različni.

Razstava v prostorih muzeja Sartorio (FOTODAMJ@N)
Razstava v prostorih muzeja Sartorio (FOTODAMJ@N)

Dijaki iz Gorice pa so se posvetili modi: ponovno so uporabili proizvodne odpadke in pokvarjene karte ter jih predelali v inovativno »tkanino«. Najbolj prepričljiva modna skica je nato prispevala k izdelavi obleke v naravni velikosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava