Sreda, 23 oktober 2019
Iskanje

Ko si čez ocean, dve domovini sežeta iz dlani v dlan

Obisk slovenskih maturantov iz Argentine Rast XLVIII

Trst |
28. jun. 2019 | 17:47
Dark Theme

Vse razdalje so premostljive, če v srcu gojiš ljubezen do svojega rodnega jezika, korenin in kulture. Ta misel je danes dopoldne (petek) preplavila Repentabor, kjer smo se pridružili skupini slovenskih maturantov iz Argentine RAST XLVIII (48. Roj abiturientov srednješolskega tečaja). Tudi letos se bodo mladi udeležili Mladinske poletne šole v Ljubljani, pred tem pa so se podali na dvodnevni obisk slovenske manjšine v Italiji.

Potem ko so si ogledali še Miramarski grad, so si v domačiji Pipan-Klarič v Mavhinjah privoščili oddih. »Veliko se trudimo, da naprej prenašamo svojo dediščino. Opiramo se na tri glavne nosilne stebre. Naša temeljna vodila so jezik, vera, druženje in kulturno delo,« je za Primorski dnevnik povedal Pavel Brula, vodja skupine maturantov in podpredsednik krovne organizacije povojnih emigrantov Zedinjena Slovenija iz Buenos Airesa. Ljubezen do svoje »druge domovine« že od malih nog krepijo s solidnim strokovnim poznavanjem slovenskega jezika, saj otroci ob sobotah obiskujejo slovensko šolo. Sobotni Srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka pa pomeni idejno nadaljevanje na omenjeni poti.

»Bili smo na avdienci pri papežu in na sprejemu na veleposlaništvu Republike Slovenije v Rimu. Danes zvečer bomo nastopili na proslavi ob dnevu državnosti v Kulturnem centru Lojze Bratuž. V Sloveniji bomo obiskali tudi naše sorodnike in se povzpeli na Triglav,« je še dejal Brula, ki je obenem pojasnil, da je njegova mama iz Loške doline, oče pa iz Črnomlja.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo