Torek, 25 junij 2024
Iskanje

Kritična refleksija družbe, ki je izgubila kolektivni spomin

Režiser Marko Šantić o celovečercu Zbudi me, ki ga bodo predvajali danes na Tržaškem filmskem festivalu

Trst |
26. jan. 2023 | 9:16
Dark Theme

V tekmovalnem programu Tržaškega filmskega festivala se bo danes (v gledališču Rossetti ob 18. uri) predstavil tudi slovenski celovečerec Zbudi me v režiji Marka Šantića. V njem je režiser spletel zgodbo mladega moškega, ki je izgubil spomin na nedavne dogodke. Film je nastal s podporo Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Filmskega centra Srbije in francoske kolektivne organizacije SACEM, ob sodelovanju Filmskega studia Viba film.

Glavni junak filma je Rok (Jure Henigman), ki se zaradi začasne izgube spomina iz idiličnega turističnega kraja vrne v mesto svojega odraščanja. Ne spominja se ne svojega dekleta Rine ne svoje problematične preteklosti. Medtem ko si prizadeva, da bi svojega mlajšega brata Jureta zaščitil pred slabo družbo, se je prisiljen znova soočiti s svojim nekdanjim življenjem. Pred današnjo projekcijo smo z režiserjem poklepetali o sodelovanju z izkušeno mednarodno filmsko ustvarjalno ekipo in sestavinah za dober film. Kot je dejal, bo v Trst danes prišel z direktorjem fotografije, hrvaškim filmskim snemalcem Ivanom Zadro. Jutri med 11. in 13. uro je predvideno tudi javno srečanje z Markom Šantićem v kavarni San Marco, na katerem bo publika gostu lahko postavljala vprašanja.

Kaj bi povedali o svojem tretjem celovečernem filmu, ki je premiero sicer doživel novembra lani na mednarodnem filmskem festivalu v Talinu?

Gre za film, ki je nastajal precej dolgo časa. Od pisanja scenarija do predprodukcije je preteklo kar nekaj časa. Osrednja tema filma je izguba spomina, ki služi kot metafora za univerzalno pozabo neke travmatične izkušnje širše skupnosti. Gre v bistvu za kritično refleksijo o današnji družbi, ki je v določenem smislu izgubila kolektivni spomin.

Celoten intervju lahko preberete v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava