Petek, 24 januar 2020
Iskanje

»Mehika, nekoč odprta država, danes pa nestrpna«

Tržačan Marco Frank, dr. političnih ved, je v Mehiki živel skoraj deset let

Mehika |
23. okt. 2019 | 11:10
Dark Theme

Marco Frank je Tržačan, ki se je pred slabim desetletjem preselil v Mehiko. »Tu je bilo zaradi krize težko najti zaposlitev, zato sem se začel ozirati naokoli. V Mehiki sem imel prijatelje, ki so me prepričevali, da se bo gotovo kaj našlo. In tako sem šel. Po dveh tednih sem začel delati v neki jezikovni šoli, s poučevanjem sem nadaljeval vse do univerze. Prijavil sem se na razpis za doktorat, dobil štipendijo in doktoriral iz političnih ved,« pove 39-letnik, ki se je pred kratkim vrnil v Trst. Izhaja iz slovensko-hrvaške družine, ki ji je bil v času fašizma priimek poitalijančen, a je že pred časom opravil postopek za vrnitev priimka v izvirno obliko. Slovenščine ga niso naučili, »a skušam na lastno pest počasi nadoknaditi zamujeno,« pove.

Študentom oddelka za humanistične študije tržaške univerze ste predavali o migracijskih tokovih čez Mehiko.

Mehika je država, ki jo vsako leto prečka poldrugi milijon migrantov, tako Mehičanov kot ljudi iz drugih držav. Odkar je Donald Trump predsednik ZDA, se je tam povečal rasizem in paradoksalno se je isto zgodilo tudi v Mehiki. Naj pojasnim: Mehičane je strah, da jim bodo migranti iz drugih držav ukradli službo.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo