Sobota, 02 marec 2024
Iskanje

Minister na Opčinah odprl novi sedež ZSŠDI

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji v novih prostorih

23. okt. 2023 | 22:16
Dark Theme

Praznik vseh Slovencev v Italiji in ne le športnikov. Takšno je bilo odprtje novega sedeža Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) na Opčinah, v objektu ob križišču med Dunajsko cesto in Bazoviško ulico. Tam je dobri dve desetletji obratovala Openska hranilnica in posojilnica, predhodnica Zadružne kraške banke Trst Gorica. V pritličju se sedaj nahaja trgovina z vrtnarsko opremo, drugo nadstropje je več let samevalo. Zdaj ne več.

Vse se je začelo pred kakima dvema letoma, z grenkobo in skrbmi, ko je bil ZSŠDI prisiljen iskati nove prostore, je v pisnem nagovoru sporočil predsednik Ivan Peterlin. Pisnem, ker se mu zaradi zdravstvenih težav ni uspelo udeležiti odprtja prostorov. »Z mislijo in srcem« se je zato moral oglasiti iz bolnišnice.

Med iskanjem novih prostorov, kjer bi lahko domoval ZSŠDI, so naleteli na več »revolucionarnih« alternativnih rešitev, ki so se izkazale za neizvedljive. »Naenkrat je zasijal sončni žarek,« je zapisal Peterlin. Odbor ZKB Trst Gorica in njen predsednik Adriano Kovačič, ki ga je Peterlin večkrat izpostavil, sta »izkazala tankočutnost in razumevanje« in dala na razpolago prostore v poslopju, ki je še v lasti banke. Obenem je odbor za prenovo namenil tudi zajetno vsoto. Poleg ZKB in seveda samega ZSŠDI sta k obnovi prispevala tudi Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Dežela FJK.

Sedaj ima ZSŠDI na razpolago 150 kvadratnih metrov pisarn in skladišča, v bivši sejni sobi banke pa so uredili tudi dvorano s 70 mesti, ki bo na razpolago slovenskim sredinam. Projekt preureditve je zasnoval in spremljal inženir Samo Kokorovec. »Danes je praznik za celotno narodno skupnost,« je dejal Adriano Kovačič.

Častni gost večera je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je pred tem obiskal openski sedež banke in se sestal z njenim vodstvom. Arčon se je na novem sedežu ZSŠDI zahvalil za solidarnostno akcijo za pomoč po poplavah v Sloveniji, ki je še v teku. Izpostavil je tudi vlogo športnih funkcionarjev, katerim smo, kot drugim osebam v ozadju, prevečkrat premalo hvaležni. »Malo sem tudi tukaj v vlogi inšpektorja,« je dejal, poslušalci pa so se zakrohotali. Peterlin ga je pred letom zaprosil za finančno pomoč urada, »ker je manjkalo za pobelit«. Minister je moral zato preveriti kakovost opravljenega dela. O predsedniku Peterlinu je še dodal, da je »takih ljudi malo in se od njih lahko dosti naučimo«.

Senatorka Tatjana Rojc je izjavila, da je to »praznik vseh nas, ki živimo in delamo za našo narodno skupnost«, predsednik tržaškega mestnega sveta Francesco di Paola Panteca je med drugim poudaril, »da je šport zdravje«. Za glasbeno spremljavo večera sta poskrbeli trebensko Godbeno društvo Viktor Parma in vokalna skupina Anakrousis. Prenovljene prostore je po kratkem nagovoru blagoslovil openski župnik, Franc Pohajač, večer je vodil Evgen Ban.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava