Petek, 12 julij 2024
Iskanje
DSI

Napredek jezikovnega znanja je vprašanje obstoja skupnosti

Podelili nagrade 47. literarnega natečaja Mladike

Trst |
12. feb. 2019 | 17:52
Dark Theme

Napredek jezikovnega znanja predstavlja vprašanje obstoja narodne skupnosti, zato mora biti krepitev tega znanja skrb celotne skupnosti. S temi besedami je predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor utemeljil nastanek literarnega natečaja revije Mladika, ki je bil razpisan že 47-ič; in v okviru katerega so 11. februarja zvečer v Peterlinovi dvorani v Trstu podelili nagrade na tradicionalni Prešernovi proslavi Slovenske prosvete in DSI.

Komisija, ki je prejela 138 literarnih prispevkov - 76 proznih in 62 pesniških - je za poezijo podelila prvo nagrado Milanu Novaku, drugo Mariji Švajncer, tretjo pa Alešu Jelenku, medtem ko se je med proznimi deli na najvišjo stopničko uvrstila novela Tadeje Krečič Scholten, drugi je bil zapis Barbare Zlobec, tretje pa delo Gašperja Tonina. Prejemnike je nagradila urednica založbe Mladike Nadia Roncelli, odlomke iz nagrajenih del pa so brali člani Radijskega odra.

Na večeru, ki ga je uvedlo petje Ženske vokalne skupine Barkovlje pod vodstvom Aleksandre Pertot, je navzoče nagovoril predsednik DSI Sergij Pahor, ki je med drugim poudaril, kako so pred desetletji snovalci literarnega natečaja Mladike hoteli s tem oživeti in spodbujati literarno ustvarjanje v manjšinskem prostoru za potrjevanje narodne pripadnosti. Zaustavil se je tudi pri sedanji stvarnosti Slovencev v Italiji, ki po njegovih besedah ni tako črnogleda in problemi, ki si jih zdaj ustvarjamo kar sami, niso nepremostljivi, saj se jih da z dobro voljo in nekaj sredstvi rešiti, za kar pa so potrebni sodobnejši prijemi in odločitve.

Večer v DSI je bil tudi priložnost za predstavitev knjige z naslovom 30 najboljših. Iz zakladnice literarnega natečaja revije Mladika 1973-2016, ki je izšla pri založbi Mladika, uredila pa jo je Evelina Umek. Kot je sama urednica dejala v pogovoru z Nadio Roncelli, gre za izbor del, ki so v teku desetletij prispela na literarni natečaj in predstavljajo različne zgodbe in življenjske izkušnje, za vsakega avtorja pa je natečaj priložnost, da se preizkusi in nadaljuje s pisanjem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava