Sobota, 02 december 2023
Iskanje

»O tehnologiji se pač ne da pripovedovati – moraš jo doživeti!«

Profesorji in dijaki zavoda Stefan so od novembra do aprila spoznavali virtualno resničnost

Trst |
10. jun. 2022 | 6:25
Dark Theme

Kaj je virtualna resničnost (VR)? Po definiciji je to simulacija, v kateri računalniško ustvarjeno okolje izgleda kot realni svet. To računalniško okolje pa ni statično, ampak se odziva na premike, kretnje in verbalne ukaze uporabnika, kar slednjemu daje občutek, da je v tem virtualnem svetu res prisoten.

»Pri Skladu Mitja Čuk smo potencial potopitvenih tehnologij bolje spoznali v šolskem letu 2019/2020, ko smo zasnovali projekt Mladi za(S)klad VR, s katerim smo najstnikom ponudili možnost, da so ustvarili svoj virtualni prostor druženja v času epidemiološke zaustavitve javnega življenja in jih na ta način vodili v odgovorno uporabo tehnologije virtualne oziroma obogatene resničnosti,« pravi Eva Ciuk, pobudnica projekta in odbornica Sklada Mitja Čuk. »Takrat smo prišli do spoznanja, da bi lahko digitalne tehnologije izkoristili v učne namene, kot to že dolgo zahtevajo evropske smernice in priporočila italijanskega ministrstva za šolstvo. Koronačas nas je prisilil, da smo le naredili korak, ki ga od šolskega sistema zahteva tudi Evropska komisija v akcijskem načrtu za digitalno izobraževanje, in sicer da postane informacijsko komunikacijska tehnologija (IKT) sestavni del poučevanja in izobraževanja vsakega posameznika.«

Strokovnjak za potopitvene tehnologije Antonio Giacomin (FOTODAMJ@N)
Strokovnjak za potopitvene tehnologije Antonio Giacomin (FOTODAMJ@N)

K projektu Mladi za(S)klad VR, ki ga v celoti financira Sklad Mitja Čuk, je novembra lani pristopil Državni izobraževalni zavod Jožef Stefan, ki je ubral pot izobraževanja učnega kadra in nato še dijakov. Januarja letos so začeli s 25-urnimi tečaji za dijake, ki so se s koncem aprila iztekli. V projekt so vključili tri ločene skupine oz. štiri razrede elektronskega in mehanskega oddelka, in sicer 2. E, 4. E in 3. M ter 4. M. Cilj projekta je bila nadgradnja tehnološkega znanja dijakov na področju potopitvenih tehnologij, kakršne so obogatena resničnost (Augmented Reality – AR), navidezna resničnost (Virtual Reality – VR) in mešana resničnost (Mixed Reality – MR).

Video dizajner in strokovnjak za potopitvene tehnologije Antonio Giacomin je dijakom najprej predstavil zgodovino razvoja teh tehnologij, nato pa osnove programiranja in uporabe 3D-aplikacij ter virtualnih svetov na platformi Unity.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava