Torek, 25 junij 2024
Iskanje

Odpraviti hočejo ovire asistiranega samomora

Društvo Luca Coscioni je začelo zbirati podpise za predlog deželnega zakona FJK, s katerim bi lahko hudo bolni pacienti hitreje prišli do zdravila, ki jim omogoča smrt

Trst |
27. mar. 2023 | 7:33
Dark Theme

Aktivisti društva Luca Coscioni, ki si prizadeva, da lahko hudo bolni sami odločajo o zaključku svojega življenja, so stopili v novo bitko. Nadejajo si, da bi v Furlaniji - Julijski krajini nastal deželni zakon, s katerim bi lahko bolniki v doglednejšem času uveljavili pravico do asistiranega samomora, kot jo določa sodba ustavnega sodišča 242 iz leta 2019.

Pacienti, ki so se zaradi nevzdržnega trpljenja odločili za smrt, morajo danes namreč več mesecev ali še dlje čakati na pristanek pristojnega zdravstvenega urada ali etičnega odbora, kar je za ljudi v tako težkem položaju zelo mučno, je v imenu društva orisala koordinatorka akcije Raffaella Barbieri. V prihodnjih petih mesecih bodo zato na stojnicah v različnih deželnih mestih zbirali podpise, s katerimi bodo lahko vložili predlog zakona na podlagi ljudske iniciative. Novo kampanjo, ki bo potekala v različnih deželnih mestih, so v soboto predstavili v Ulici San Lazzaro v Trstu.

Zagotoviti si morajo 5000 podpisov. Kdor bi hotel podpreti njihova prizadevanja, lahko na spletni strani infvg.liberisubito.it spremlja, kje lahko podpiše in dobi vse potrebne informacije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava