Četrtek, 30 maj 2024
Iskanje

Po hrano v Italijo prihaja za tretjino več slovenskih strank

To potrjujeta upravitelja prehrambenega diskonta na Rabujezu in Zadružne prodajalne Conad na Opčinah

22. jul. 2023 | 19:15
Dark Theme

Junija smo na naših straneh objavili članek, v katerem so slovenske stranke poročale, da se voziček izplača polniti v Italiji. Da je kupcev iz Slovenije vedno več, sta nam danes potrdila tudi upravitelja dveh trgovin – prehrambnega diskonta na Rabujezu in Zadružne prodajalne Conad na Opčinah. V obe sicer tradicionalno zahajajo potrošniki iz obeh držav.

»Od odprtja diskonta leta 2009 so bile naše stranke tako Slovenci kot Italijani, recimo v razmerju 50-50. Po pandemiji pa smo začeli opažati rast kupcev iz Slovenije. V zadnjem letu jih je za tretjino več kot prej, povečal se je tudi obisk strank iz hrvaških krajev tik čez mejo,« pravi Gilberto Stroligo, lastnik trgovine Centro Discount. Med slovenskimi kupci pa niso več le domačini, ampak tudi takšni, ki imajo vikend ob slovenski obali in tisti, ki nakup opravijo pred nadaljevanjem poti na Hrvaško.

Podobno ugotavljajo tudi na Opčinah, kjer se je obisk strank iz Slovenije v zadnjem letu povečal za približno 30 %. »Na splošno kupujejo malo vsega, seveda predvsem italijanske znamke. Trst je postal zelo atraktiven tudi za ljudi iz Ljubljane in drugih bolj oddaljenih krajev. In ko se vračajo domov, se ustavijo še pri nas,« doda Paolo Kalc.

Tudi o tem smo v zadnjih mesecih že poročali: v Trstu je prisotnost obiskovalcev iz Slovenije občutno večja kot pred leti, pri čemer nekdaj popularno nakupovanje oblek ni več prvi in edini cilj. Slovensko besedo srečujemo po lokalih in na različnih prireditvah.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava