Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Popotovanje med Krasom in deželnimi pridelki Slow Food

Vračajo se Okusi Krasa

Trst |
13. okt. 2022 | 18:36
Dark Theme

Ljubitelji dobre hrane in pijače bodo med 15. oktobrom in 5. novembrom imeli še dodatno spodbudo za obisk gostilne oz. restavracije. Vračajo se namreč Okusi Krasa, prireditev, ki obhaja letos že 21. rojstni dan. Letošnje jedilnike zaznamuje tradicija, a vendar z inovativnim, sodobnejšim pridihom, saj so Okusi Krasa posvečeni popotovanju med Krasom in deželnimi pridelki Slow Food. V krožnikih se nam torej obeta kulinarična izkušnja skozi čas, kjer bo kreativnost oplemenitila kraško kulinarično dediščino, kjer bodo izstopala kraška vina, oljčno olje, kraški sir, med in drugi kraški proizvodi.

Naj spomnimo, da se je prireditev Okusi Krasa rodila z namenom ohranjanja okusov tradicije, tako da se starodavni recepti v času ne bi izgubili oz. bi jih lahko še dopolnili z novimi pristopi in krajevnimi pridelki. Pri dogodku sodeluje tudi letos več tržaških in goriških restavracij, gostiln, barov, trgovin z živili, pekarn in slaščičarn, ki ponujajo krajevne specialitete in vina ter značilne kraške pridelke. Seznam objavljamo ob strani, kdor bi se odločil za obisk pa lahko njihovo ponudbo in cene najde na spletni strani www.okusikrasa.net.

»Trajnostnejši pristop pri pridelavi hrane se izraža skozi tesnejši odnos med prostorom in svojimi pridelki, glede na kakovost in edinstvenost. Želimo poudariti obrtno proizvodnjo in uporabo svežih, lokalnih in sezonskih sestavin. Že od nekdaj nas navdihuje skromna in kmečka kraška kuhinja,« sta v imenu organizatorja dogodka Slovenskega deželnega gospodarskega združenja poudaril njegov direktor Andrej Šik in koordinatorka prireditve Jessica Štoka danes v palači Gopčevič. Šik je uvodoma namignil, da so Okusi Krasa presegli krajevne meje in postali razpoznavni tudi drugod, saj so izraz zasledovanja razvoja, rasti in kakovosti.

KDO SODELUJE?

Restavracije in gostilne:

Il vostro Eden (Gorica)

Valeria 1904 (Opčine)

Društvena gosilna Gabrovec (Gabrovec)

Stara gostilna Suban (Trst)

Lokanda Devetak (Vrh sv. Martina)

Manuela Rossi - The moving chef (Tržič)

Sardoč (Prečnik)

Hotel Restavracija Pahor (Jamlje)

Hotel in restavracija Križman (Repen)

Gostilna Veto (Opčine)

Ošterija Ferluga (Ferlugi)

Kavarna Antico Caffé San Marco (Trst)

Pekarne in slaščičarne:

Cotič (Sovodnje)

Bukavec (Prosek)

Čok (Opčine)

Sladoledarna Soban (Trst)

Bari in trgovine:

Kavarna Alombra (Tržič)

Kavarna Bar X (Trst)

trgovina Cherti Ernesto (Trst)

Pražarna Primo Aroma (Proseška postaja)

Kavarna Caffe Vatta (Opčine)

Supermarket Despar Kukanja (Nabrežina)

trgovina Salumeria Sfreddo (Trst)

Umetnostna obrt:

Draguljarna Malalan (Opčine)

Kamnoseštvo Gramar (Nabrežina)

Kamnoseštvo Zidarič (Šempolaj)

Kamnoseštvo Kajzer Marmi (Zgonik)

Kamnoseštvo Caharija (Nabrežina)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava