Sreda, 24 februar 2021
Iskanje

Poslednji ogled Skladišča 18 pred selitvijo

Stoli, omare, mize, postelje, šivalni stroji, kmečko orodje, posode, hišna oprema in drugo bodo našli svoj dom v Skladišču 26

Trst |
22. feb. 2021 | 11:15
Dark Theme

To so naši Pompeji, pove Franco Degrassi, predsednik Zavoda za istrsko, reško in dalmatinsko kulturo Irci in z eno samo besedo zaobjame najrazličnejše vsakodnevne predmete, ki so jih Italijani vzeli s sabo, ko so množično zapuščali svoje rojstne kraje v Istri, na Reki in Dalmaciji. Kot je goreča lava Vezuva zajela antično mesto, je »eksodus prekinil naša življenja in ta niso nikoli več stekla kot prej«, pojasni. V skladišču 18 v Starem pristanišču so se gore stolov, omar, miz, postelj, šivalnih strojev, kmečkega orodja, posode, hišne opreme, pa tudi slike z verskimi podobami in podobni predmeti znašli po sili razmer. Tu smo se v petek udeležili zadnjega vodenega ogleda. Marca jih bodo začeli seliti, v prihodnjih mesecih bodo primernejši prostor dobili v skladišču 26 , kjer se bodo združili z zbirko zavoda Irci, ki trenutno domuje v Ul. Torino.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj mi pomeni 40-dnevni post?

17. feb. 2021 | 18:40
Zmernejše življenje
Zmernejše prehranjevanje
Odpoved alkoholu
Posta se ne držim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo