Torek, 23 april 2024
Iskanje

Poslovil se je Mario Uršič

V SSG je od leta 1969 do 2005 režiral več kot 70 predstav

Trst |
1. apr. 2021 | 17:59
Dark Theme

»S tržaško mediteranskostjo se je zapisal v zgodovino Slovenskega stalnega gledališča.« Tako piše na Facebook strani SSG, kjer je objavljena novica o smrti dolgoletnega režiserja Maria Uršiča v 82. letu starosti. Vest je naglo zakrožila v slovenski krajevni in širši javnosti, zlasti v Trstu, kjer se je pokojnik 24. decembra 1939 rodil in prehodil glavnino svoje življenjske in umetniške poti, saj je v SSG ustvarjal in režiral od leta 1969 do 2005.

Mario Uršič se je šolal na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani, v prvi vrsti pod mentorstvom nepozabnega Jožeta Babiča, katerega je v začetku svoje gledališke poti bil asistent. Največ predstav – preko sedemdeset – je oblikoval v SSG v Trstu, kjer je leta 1969 krstno nastopil z režijo dela Jake Štoke Moč uniforme. To je bil le začetek dolgoletnega ustvarjanja, ki se ni omejilo le na Trst, saj je pokojnik gostoval tudi v drugih slovenskih gledališčih. S svojim delom se je zapisal med najdragocenejše slovenske gledališke umetnike s posebnim ozirom na primorski prostor.

Za svoje delo je leta 1988 prejel Borštnikovi nagradi za režijo, dramaturško priredbo in scenografijo Cankarjevega Kralja na Betajnovi, leta 1990 nagrado Prešernovega sklada za režijo Cankarjevega Kralja na Betajnovi in Hofmannstahlovega Slehernika, leta 2011 pa je bil med prejemniki prve primorske gledališke nagrade Tantadruj, ko je prejel priznanje za življenjsko delo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava