Ponedeljek, 15 avgust 2022
Iskanje

Posnetki knjig in zgodb tudi na spletu spodbujajo k branju

Razstava na dvorišču sedeža NŠK

Trst |
11. okt. 2021 | 8:55
Dark Theme

Po dolgem premoru je Narodna in študijska knjižnica odprla vrata mladim ustvarjalcem. V petek je na notranjem dvorišču tržaškega sedeža knjižnice potekalo namreč odprtje razstave Zgodbe v slikah. Gre za projekt, ki sta ga najprej izvajali mladoletni prostovoljki Alija Bandi in Jana Tull, nato pa ga je nadaljevala Gaia Meton.

Knjige so tri fotografinje posnele v najrazličnejših kompozicijah in jih nato naložile na kanalih NŠK na spletna omrežja, kjer so dosegljive tudi danes. Od jutrišnjega dne bo 24 fotografij na ogled tudi na forex podlagi v prostorih tržaškega sedeža NŠK in v Oddelku za mlade bralce v Narodnem domu ob urnikih odprtja knjižnice.

Odprtje je uvedla knjižničarka Nina Race, utemeljitev ob razstavi je podala fotografinja Jasna Košuta. »Na razstavljenih posnetkih so dekleta uokvirila platnice knjig v za njih naravnem okolju. Tako je nastala prava igra v iskanju in sestavljanju ozadja, ki se preliva v platnico samo. Fotografije pridobijo na tak način zabavno, dinamično, a poenoteno kompozicijo. Očitno je razmerje med vsemi elementi kadra, ki pozornemu opazovalcu prišepnejo pojem svobode, saj posnetek ujame več dejavnikov, ki delujejo samostojno, a vendarle govorijo isti jezik,« je razložila tržaška fotografinja.

Mlade fotografinje so opravljale civilno službo za mladoletne pri Zvezi slovenskih kulturnih društev v okviru združenja Arci Servizio Civile. Alija Bandi je o svoji izkušnji povedala, da se je med fotografiranjem zelo zabavala pri iskanju najlepše kompozicije, ki združuje knjige in ozadje. Razstavljavka živi v Prebenegu in je maturirala na liceju Franceta Prešerna, danes pa študira medije in komunikacijo na Fakulteti za humanistične študije Univerze v Kopru. Gaia Meton je dijakinja liceja F. Prešerna na enoletni izmenjavi v Ljubljani, kjer obiskuje Gimnazijo Poljane. Sama je poudarila, da je iskala prej knjige, nato pa kraje, ki združujejo izbrano knjigo in fotografijo. Miljčanka Jana Tull študira danes jezike na Univerzi v Trstu. Zaključila je z mislijo, da so vse fotografije naložile na družbena omrežja NŠK zato, da bi pritegnile pozornost bralcev in k branju spodbudile sledilce Facebookovega in Instagramovega profila knjižnice.

Slikovit dogodek pod lovorji na dvorišču stavbe v Frančiškovi ulici je obogatila glasba dua iz skupine The Holy Smog, ki sta ga priložnostno sestavljala pevka Andreja Tull in kitarist Lucas Gomez.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava