Petek, 24 november 2023
Iskanje

Še zadnji podvig po petletnem šolanju

Na drugostopenjskih srednjih šolah se je včeraj začel ustni del zrelostnega izpita

27. jun. 2023 | 14:16
Dark Theme

Z ustnim izpitom se je včeraj začel še zadnji del letošnje mature. Na slovenskih drugostopenjskih šolah na Tržaškem bo v prihodnjih dneh dokončalo petletno šolanje 122 dijakinj in dijakov, ki komaj čakajo na poletni oddih.

Brez treme pred komisijo

Nekateri so že včeraj odkljukali razgovor in v pričakovanju končne ocene s sošolci in prijatelji nazdravili kar pred šolo. Že navsezgodaj je na primer odhajal iz svetoivanskega parka Aidan Tavcar, maturant z oddelka Gradnje, okolje in prostor izobraževalnega zavoda Žige Zoisa, ki je včeraj prvi, še pred 9.30, zaključil državni izpit. Sam ne cilja na stotico, s svojim nastopom pa je zadovoljen. »Komisija je ustvarila primerno vzdušje,« je opisal, »in mi v ogled ponudila fotografijo letala nad mestom. Takoj sem pomislil na D’Annunzia in na njegov polet nad Dunajem, pri angleščini pa na onesnaževanje; bolj specifično pa sem se spustil v pogovor o topografiji in načrtovanju.« Rojančan se še ni odločil, ali bo septembra sledil predavanjem arhitekture ali računalniškega inženirstva na tržaški univerzi.

Cerovka Sofia Umek, Tavcarjeva sošolka, je potrdila, da so bili profesorji v komisiji celo pomirjujoči. Zato je brez treme sprejela posnetek, ki so ji ga predlagali. Na njem je bila etažna stavba, v kateri so v temi stali delavci: »Takoj sem pomislila na Grumov Dogodek v mestu Gogi in ga povezala s Pirandellom. Nato sem prešla na angleščino in obravnavala človeški vpliv na okolje, pri državljanski vzgoji pa se osredotočila na kakovost prehrane.« Šola, je poudarila, je ponudila pravo osnovo za univerzitetni študij, ki si ga je izbrala. Septembra odhaja namreč v Videm na fakulteto gradbenih tehnik.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava