Četrtek, 06 avgust 2020
Iskanje

SEP: sodelovanje razširiti tudi na raven krajevnih uprav

Predlog parlamentarnih delegacij držav članic, ki zasedajo danes v Trstu

Trst |
28. maj. 2019 | 16:20
Dark Theme

Sodelovanje med državami članicami Srednjeevropske pobude (SEP), ki trenutno poteka na medvladni in medparlamentarni ravni, naj se razširi tudi na tretjo raven, ki zadeva sodelovanje deželnih oz. regijskih in krajevnih uprav. To je predlog, ki bi moral iziti iz današnjega (28. maja) zasedanja parlamentarnih delegacij držav članic SEP, ki poteka v Trstu kot priprava na vrh zunanjih ministrov SEP, ki bo v Trstu prihodnjega 11. in 12. junija.

Poleg Italije, ki letos predseduje SEP, sodelujejo na današnjem zasedanju še delegacije Hrvaške, Poljske, Češke, Romunije, Slovaške, Slovenije, Ukrajine in Madžarske. Po besedah predsednika parlamentarne skupščine SEP, italijanskega poslanca Marca Maggionija se s predlogom širjenja sodelovanja tudi na raven krajevnih uprav cilja k predložitvi novega modela transverzalnega sodelovanja na jadransko-balkanskem območju za krepitev krajevnih in regijskih oz. deželnih uprav v procesu integracije, kar lahko koristi ne samo krajevnim upravam, ampak tudi državljanom samim. V tem smislu, dodaja predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga, je FJK strateškega pomena za navezovanje stikov s srednjo Evropo, medtem ko generalni sekretar SEP Roberto Antonione poudarja, da krajevne uprave lahko dajejo oz. morajo dati pomemben doprinos k mednarodnemu sodelovanju, saj poznajo teritorij in ljudi. Majhen, a značilen primer tovrstnega sodelovanja je po Antonionejevih besedah skupna gasilska ekipa za nujne posege na morju, ki se je oblikovala v sodelovanju med Italijo, Slovenijo in Hrvaško.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo