Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Slovenščina tudi tokrat preprečila vstop v vinograde na Rujah

V Praprotu so vinogradniki in jusarji preprečili prevzem posesti treh parcel za ustanovitev služnosti prehoda oz. za polaganje cevi

7. apr. 2022 | 18:35
Dark Theme

Če je pred poldrugim mesecem manjkal tolmač, je bila tokrat kamen spotike izključno italijanščina na kuverti priporočenega pisma z uradnim obvestilom. Tudi tokrat je zaleglo in višjim deželnim uradnikom ter osebju družbe Snam ni preostalo drugega kot oditi. Zgodilo se je danes na Rujah v Praprotu, kjer so jusarji Agrarne skupnosti oz. Združenja zasebnih kraških lastnikov družbi Snam, ki upravlja plinovod, ki teče med Mestrami in Trstom, tako kot pred poldrugim mesecem vnovič preprečili prevzem posesti zasebnih zemljišč oziroma dela vinogradov Edija Kanteja in Benjamina Zidaricha.

Jutranja pogajanja pred parcelami (FOTODAMJ@N)
Jutranja pogajanja pred parcelami (FOTODAMJ@N)

Naj bralce spomnimo, kje tiči težava. Družba Snam mora v skladu z evropskimi predpisi zmanjšati tlak v ceveh na 24 barov oz. vzdolž trase zamenjati več stalnih zapornih postaj, kar pomeni, da se mora nekoliko razširiti. Manjša jeklena zaporna postaja z varnostnimi ventili stoji že danes na Zidarichevem vinogradu – to namerava družba odstraniti in namesto nje postaviti novo, precej večjo na sosednjem, Kantejevem vinogradu. Zanjo bi potrebovali nekaj več kot 2000 kvadratnih metrov, a kaj ko je to kar sredi trt, ki jih bo moral vinogradnik izriti ...

Za postavitev jeklene zaporne postaje z varnostnimi ventili bi družba Snam potrebovala nekaj več kot 2000 kvadratnih metrov zemljišča oz. vinograda, trte pa bi moral vinogradnik izriti (FOTODAMJ@N)
Za postavitev jeklene zaporne postaje z varnostnimi ventili bi družba Snam potrebovala nekaj več kot 2000 kvadratnih metrov zemljišča oz. vinograda, trte pa bi moral vinogradnik izriti (FOTODAMJ@N)

»Priporočilno pismo sem vrnil, ker ni bilo na kuverti niti besede v slovenščini. Njegove vsebine ne poznam oz. nisem z njo ustrezno informiran, tako da ne bom pristal na nobeno dogovarjanje.« Tako sta Jakob Zidarich in Edi Kante ponovila deželnima geometroma, ki sta danes predstavljala razlastitveni organ. Da bodo kljub temu ukrepali, jima je potrdila deželna zastopnica Leonora Furlan, zato sta se sama z jusarji postavila pred vhod v zemljišče in potrdila, da bi bil nedovoljeni vstop kaznivo dejanje. Deželnim predstavnikom ni ostalo drugega kot poskrbeti za zapisnik in se umakniti.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava