Petek, 14 junij 2019
Iskanje

Služba SIS v slovenščini je velika pridobitev

Pozitivna izkušnja na Osnovni šoli Josipa Ribičiča pri Sv. Jakobu v Trstu

Trst |
9. jan. 2019 | 7:20
Dark Theme

Dopolnilna šolska služba (t.i. SIS) v slovenskem jeziku, ki jo Občina Trst že tretje leto nudi učencem Osnovne šole Josipa Ribičiča pri Sv. Jakobu, je velika pridobitev tako za šolo kot za celotno skupnost, v tekočem šolskem letu pa učenci naloge s pomočjo slovenskih vzgojiteljic opravljajo kar v šoli in ne v rekreacijskem središču Pitteri, kamor po opravljeni nalogi gredo le tisti otroci, ki so potrebni še nadaljnjega popoldanskega varstva. Zato so na Večstopenjski šoli Sv. Jakob, v okviru katere deluje tudi šola Ribičič, sodeč po besedah ravnatelja Marijana Kravosa na splošno zadovoljni z dosedanjo izkušnjo.

Sočasno z vpisovanjem v prvi letnik vrtcev in šol vseh stopenj poteka namreč v Občini Trst od 7. do 31. januarja tudi vpisovanje oz. prijavljanje h koriščenju dopolnilne šolske službe, ki pri Sv. Jakobu poteka tudi v slovenskem jeziku in letos tudi v znamenju nekaterih novosti. Medtem ko so do lanskega šolskega leta otroci takoj po kosilu pisali naloge v šentjakobskem rekreacijskem središču Pitteri v Ul. San Marco, so letos dosegli, da ostanejo v šoli. Tu v spremstvu vzgojiteljic rekreacijskega središča, ki obvladajo slovenski jezik, pišejo naloge do približno 15.30. Takrat določeno število staršev pride svoje otroke iskat, da jih peljejo domov, ostali učenci pa se v spremstvu vzgojiteljic podajo v rekreacijsko središče Pitteri, kjer nadaljujejo z igrami in drugimi dejavnostmi, seveda tudi v tem primeru ob prisotnosti vzgojiteljic. »Na tak način smo tudi izboljšali to dimenzijo, da vsaj pišejo naloge v okolju, kjer imajo več možnosti, da ohranijo povezavo s slovenskim jezikom, kar je bilo v rekreacijskem središču gotovo slabše,« pravi ravnatelj Kravos.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo