Sreda, 06 december 2023
Iskanje

Ugriznil jo je modras, ki je bil ovit okrog lesene ograje

Žensko, ki jo je v soboto v Dolini Glinščice ugriznila kača, so odpustili iz bolnišnice

20. okt. 2022 | 10:09
Dark Theme

Žensko, ki jo je v soboto v Dolini Glinščice ugriznila kača, so včeraj odpustili iz bolnišnice. Hospitalizirana je bila pet dni, iz preventivnih razlogov se je dva dni zdravila tudi na intenzivni negi. Njeno zdravstveno stanje je zdaj dobro.

Izvedelo se je medtem za podrobnosti sobotnega dogodka. Vest je objavil na družbenih omrežjih ugledni naravoslovec Enrico Benussi. »Ugrizu modrasa doslej med dolgoletnimi pohodi v naravo nisem na srečo nikoli prisostvoval,« je zapisal. »V soboto pa je prijateljica imela smolo, da se je z roko nehote naslonila ravno na dvoletnega modrasa, samca, ki ga ni opazila, ker je bil ovit okrog lesene ograje v bližini melišča,« nadaljuje Benussi. Reakcija živali je bila seveda takojšnja, je zapisal. Prijateljici smo takoj nudili potrebno pomoč in jo nato pospremili do koče Premuda, kjer so jo pričakali reševalci, ki smo jih že na kraju poklicali. Pohvaliti jo moramo, ker je vseskozi ohranila mirno kri. Reševalci so jo prepeljali v bolnišnico. Njeno zdravstveno stanje je potrebovalo veliko pozornost, zato so jo zdravniki iz preventivnih razlogov dva dni hospitalizirali na oddelku za intenzivno nego.

Modras (ENRICO BENUSSI/FACEBOOK)
Modras (ENRICO BENUSSI/FACEBOOK)

Benussi je še zapisal, da po posvetovanju s kolegoma, uglednima strokovnjakoma, Sergiom Dolcejem in Nicolo Bressijem, lahko potrjuje, da v dolini Glinščice vsaj v zadnjih 60 letih ni bilo napadov modrasa na človeka. Skupno pa so v tem dolgem odbodju opazili le kako petnajsterico modrasov, kar potrjuje, da gre za razmeroma plahega plazilca.

Zapis na družbenih omrežjih je Enrico Benussi zaključil z obžalovanjem, da so ženski, ko je bila hospitalizirana na oddelku za intenzivno nego, neznanci iz denarnice ukradli denar.

Modras (znanstveno ime Vipera ammodytes) je strupenjača iz družine gadov. Od navadnega gada se loči po značilnem rožičku na nosu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava