Četrtek, 11 avgust 2022
Iskanje

Umetna preobrazba sesljanske plaže

Zaključujejo se dela na končnem obalnem jeziku med kopališčem Castelreggio in naseljem Portopiccolo

17. apr. 2021 | 8:21
Dark Theme

Sesljanski kopalci se počutijo iz dneva v dan bolj opeharjene. Najprej jih je presenetila gradnja novih sedežev krajevnih pomorskih društev na območju kopališča Castelreggio, zaradi katere je pod brnenjem žage na tleh obležalo nekaj dreves, ki so pod pripekajočim soncem vabila v prijetno senčko. Dodatno razočaranje pa so doživeli samo pred mesecem dni, ko so se bagri pojavili še na plaži in se lotili preoblikovanja njenega zadnjega dela, tistega, ki vodi proti naselju Portopiccolo. V nekaj tednih je ozek jezik neurejene kamnite plaže dočakal popolno »umetno« preobrazbo: na območju, ki meri 150 metrov v dolžino in 20 v širino, so tik pod steno, ki plažo ločuje od ceste, delavci uredili širši pas in ga posuli najprej z gruščem in nato še s prodom, na morsko stran pa se postavili večje kamenje, ki deluje resnici na ljubo bolj kot nekakšna ločevalna pregrada.

Na območju kopališča Castelreggio so se na plaži pojavili bagri in se lotili preoblikovanja njenega zadnjega dela
Na območju kopališča Castelreggio so se na plaži pojavili bagri in se lotili preoblikovanja njenega zadnjega dela

Naročnik del je bila družba Baia di Sistiana Resort Srl, koncesionar območja, in vredna so 108 tisoč evrov, predvidela pa so obnovo obstoječe kamnite plaže. No, kakršnekoli podobnosti s prejšnjo ureditvijo plaže, težko najdemo, saj predvideva plaža dostop do morja, danes pa je slednji skorajda onemogočen, pravzaprav v domeni le nekoliko bolj gibčnih kopalcev.

O varnostnih in vzdrževalnih obveznostih koncesionarja je spregovorila devinsko-nabrežinska županja Daniela Pallotta, ki je spomnila, da je kopanje tam prepovedano in da tisto ni prosta plaža.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava