Nedelja, 25 februar 2024
Iskanje

V Devinu - Nabrežini in Repnu volišča brez slovenskih zastav

Na voliščih manjka zastava, v kateri se prepoznava slovenska narodna skupnost v Italiji

12. jun. 2022 | 18:17
Dark Theme

Na voliščih v Občini Devin - Nabrežina, kjer se danes odvijajo lokalne volitve, volilni upravičenci pa lahko glasujejo tudi za pet razveljavitvenih referendumov o pravosodju, ni slovenskih zastav, v katerih se prepoznavajo pripadniki slovenske narodne skupnosti v Italiji. Enako se je zgodilo na edinem volišču v Občini Repentabor, kjer poteka referendum: na drogovih plapolata le italijanska zastava in zastava Evropske unije. Na to, da slovenskih zastav ni na voliščih, je na Facebooku opozorilo več uporabnikov. Slovensko zastavo so na volišču na nabrežinski prvostopenjski srednji šoli Igo Gruden odstranili in odložili kar na tla.

V Repnu je volišče v Domu Albin Bubnič
V Repnu je volišče v Domu Albin Bubnič

Odsotnost slovenskih zastav na voliščih ni novost: v preteklosti se je že večkrat zgodilo, da so ob volitvah pripadniki varnostnih organov, ki varujejo volišča, navajali, da bi morali pred volišči viseti le evropska in italijanska zastava. Pri tem naj bi se sklicevali na neko interno okrožnico. Prisotnost slovenskih zastav sicer predvideva 6. člen deželnega zakona 27/2001, ki ureja izobešanje zastav. V omenjenem členu je zapisano, da je na območjih, kjer živijo pripadniki raznih deželnih jezikovnih skupnosti, na javnih občinskih poslopjih »poleg italijanske, evropske in deželne zastave izobešen tudi prapor tamkajšnje skupnosti«.

Podobne navedbe je mogoče najti tudi v občinskih statutih: v devinsko-nabrežinskem je sicer mogoče prebrati, da se znamenja slovenske narodne skupnosti izobesi ob državnih praznikih in slovesnostih. V statutu repentabrske občine pa je v sedmem členu navedeno, da se ob prilikah, v katerih se izobesi državno zastavo, izobesi tudi zastavo in tradicionalne simbole slovenske narodnostne skupnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava