Ponedeljek, 13 julij 2020
Iskanje

Koga moti slovenska zastava?

Finančni stražniki so predsednikom nekaterih volišč na Krasu sporočili, da bi morali na volišču viseti le evropska in italijanska zastava

Trst |
28. maj. 2019 | 11:01
Dark Theme

Ob vhodu v šolsko poslopje zgoniške Osnovne šole 1. maj 1945 so izobešene štiri zastave: evropska, italijanska, prapor Furlanije Julijske krajine in slovenska zastava. Na voliščih v Saležu, kjer je včasih delovala OŠ Lojze Kokoravec Gorazd, in v kulturnem domu v Briščikih so zastave bile tri, »manjkala« je zastava dežele. Predsedniki vseh treh omenjenih volišč so se morali v soboto, ko so se člani volišč zbrali, da bi pripravili glasovnice, odzvati na neutemeljeno prošnjo. Finančni stražniki, ki nadzorujejo volišča, so jim sporočili, da bi morali na volišču viseti le evropska in italijanska zastava. Predsednikov volišč, ki so odgovorni za to, kar se dogaja v volišču, ne pa za zunanjost poslopja, prošnja žal ni presenetila, saj se je podobno zgodilo tudi lani. Izkazalo se je, da so financarji »izvajali« zahteve neke interne okrožnice.

»Zadeva je romala do prefekture in kvesture. Ista okrožnica se je pojavila že lani, toda letos je bil nadzor nad izvajanjem predpisov večji,« meni vodja zgoniškega volilnega urada Tania Bratos in dodaja: »Če jim je lani šla v nos samo slovenska zastava, je letos bila problematična tudi zastava Dežele.« Toda v 6. členu deželnega zakona 27/2001 je zapisano, da je na območjih, kjer živijo pripadniki raznih deželnih jezikovnih skupnosti, na javnih občinskih poslopjih »poleg italijanske, evropske in deželne zastave izobešen tudi prapor tamkajšnje skupnosti«. Podobno veleva 7. člen statuta zgoniške občine, kjer je zapisano, da se ob priložnostih, ko je predvideno izobešanje italijanske zastave, »ob tej izobesi tudi zastava s slovenskimi narodnimi barvami in simboli, v katerih se prepoznavajo pripadniki slovenske manjšine«.

»Namestnik prefekta Rinaldo Argentieri nam je potrdil, da je okrožnica brez ustrezne pravne podlage,« pravi Tania Bratos, »podobno meni tudi tajnik občine Santi Terranova, ki je po posvetovanju s kvestorjem rekel, naj finančni stražniki sami odstranijo zastavo in naj si prevzamejo odgovornost za svoje dejanje.« In tako so vse zastave ostale na drogovih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo