Četrtek, 13 junij 2024
Iskanje

»V ponos si štejem, da ladijski turizem vse bolj cveti«

Predsednik družbe Trieste Terminal Passeggeri Gianluca Madriz o izzivih ladijskega turizma in njegovih perspektivah

Trst |
6. jul. 2023 | 7:33
Dark Theme

Julij bo zelo vroč mesec na Pomorski postaji. Tam pričakujejo kar 21 prihodov potniških ladij, ob nekaterih dnevih bodo pred Velikim trgom hkrati privezane istočasno kar tri velikanke. Na začetku tega tedna so registrirali tudi letošnji rekord. S potniške ladje Norwegian se je izkrcalo 4300, vkrcalo pa 4700 potnikov. Trieste Terminal Passeggeri (TTP), družba, ki upravlja potniški ladijski terminal, pričakuje, da bo Trst letos obiskalo približno 400.000 ladijskih potnikov. To sicer ni rekordno število, saj so lani registrirali pol milijona potnikov, a leto 2022 je bilo izjemno v mnogih ozirih. To je dejal Gianluca Madriz, predsednik družbe TTP, s katerim smo poklepetali o ladijskem turizmu, izzivih in načrtih za prihodnost.

Gospod Madriz, zadnje številke so izjemne. Lahko rečemo, da je gostoljubna mašinerija dobro utečena?

Tako je. S številkami smo izredno zadovoljni. V ponos si štejem, da se je Trst z ladijskim turizmom umestil na turistični zemljevid in da tovrstni turizem vse bolj cveti. Ne pozabimo, da lahko z njim promoviramo celotno regijo, saj potniki, ki se odločijo za križarjenje, pred vkrcanjem ponavadi obiščejo tudi druge kraje. Mnogi se odločijo tudi za obisk slovenskih naravnih znamenitosti. Mnogi se denimo odločijo za obisk Postojnske jame. Ta trenutek je treba čim bolje izkoristiti in delati na tem, da bi se potniki ladij za križarjenje vrnili v naše kraje kot turisti, ki bodo prenočevali v naših hotelih, turističnih kmetijah in drugih nastanitvah. Križarski turizem ugodno vpliva na prepoznavnost naših krajev. Prepričan sem, da lahko na ta način promoviramo tudi projekt Go! 2025.

Vi promovirate ta dogodek?

Ne, ker mi nismo turistična organizacija. Mi sicer strankam, velikim ladijskim družbam, povemo, kaj ponujajo naši kraji, a njihov neposredni turistični sogovornik je Dežela FJK. Skrbimo pa za posredno promocijo takšnih pobud. Vsak reklamni oglas in fotografija ob njem je lahko dobra reklama.

Lani ste presegli mejo pol milijona potnikov, letos pričakujete 400.000 potnikov. Ima Trst na voljo infrastrukturo, ki je potrebna za tolikšno število turistov?

O tem debata teče že dlje časa. Ne smemo pozabiti, da se je razcvet ladijskega turizma v Trstu začel s predsednikom pristaniške uprave Zenom D’Agostinom, ki je član družbe TTP. On je razpredel mrežo, ki je začela povezovati obstoječo infrastrukturo. Na področju križarskega turizma se je nato poklopilo veliko reči. Ustvarili so se idealni pogoji za razvoj potniškega ladijskega turizma.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava