Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Volčič ni pozabil svojih korenin« (video)

Tatjana Rojc se je v senatu spomnila preminulega novinarja in politika

Rim |
14. dec. 2021 | 17:40
Dark Theme

Senatorka Tatjana Rojc se je danes popoldne v senatni skupščini spomnila nedavno preminulega novinarja in politika Dimitrija-Mitje Volčiča. Izpostavila je njegovo veliko novinarsko nadarjenost, s katero je italijanskemu občinstvu predstavljal dogajanja v srednji in vzhodni Evropi, posebno pozornost pa je namenila njegovi zelo pomembni vlogi pri sprejetju zaščitnega zakona za slovensko manjšino.

Ta zakon predstavlja tudi po Volčičevi zaslugi zgodovinski mejnik tako za slovensko manjšino, kot za vse manjšinske jezikovne skupnosti v Italiji, je poudarila parlamentarka Demokratske stranke, ki je povedala, da je tudi na tem področju pokojni nadaljeval po poti svojega predhodnika Darka Bratine. Hvaležnim spominskim besedam senatorke Rojc se je v imenu senata pridružil podpredsednik Roberto Calderoli.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Volčič ni bil samo novinar, ki je poročal o dogajanjih, ampak tudi intelektualec, ki je s kulturno razgledanostjo in človeško toplino približal radijskim poslušalcem in televizijskim gledalcem do tedaj premalo poznano stvarnost Sovjetske zveze ter drugih držav nekdanje »železne zavese«. Bil je človek mittelevropskega duha, danes bi rekli obmejni človek in svetovljan, ki je ostal zvest svojim koreninam, kot pričajo njegova prizadevanja za zaščito Slovencev v Italiji

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava