Sobota, 15 avgust 2020
Iskanje

Všeč ji je naravoslovje

Zlati maturanti: Špela Križmančič (Znanstveni licej Franceta Prešerna)

Trst |
3. jul. 2020 | 11:47
Dark Theme

Fraktali in Kochove snežinke: ob pogledu na ta dva, na prvi pogled izredno zapletena termina, se marsikomu naježijo lasje. Špeli Križmančič, sedaj že nekdanji dijakinji 5. razreda Znanstvenega liceja Franceta Prešerna – smer uporabne znanosti, pa sta na maturi prinesla najvišjo oceno. »To so posebni geometrijski objekti: ko povečaš en njihov del, je ta vedno enak celoti, stalno se razvijajo, hkrati pa so preveč nepravilne oblike, da bi jih opisali s standardnimi geometrijskimi prijemi. Kochova snežinka je eden prvih in najznamenitejših fraktalov, ki ga je že leta 1904 opisal Niels Fabian Helge von Koch,« je razložila odličnjakinja, ki je bila pred ustno preizkušnjo pošteno napeta, a je naposled le znala vse, kar so jo vprašali in domov odnesla odliko.

Špeli se prilagojena matura, ki je predvidevala le ustni način preverjanja znanja, ni zdela najprimernejša: »Pisni izpiti omogočajo objektivnejše ocenjevanje, saj je odgovor na vprašanje jasno zapisan na izpitnem obrazcu. Pri ustnem preverjanju znanja pa je vse odvisno od profesorjevega odnosa s kandidatom, zaradi česar dobi ocenjevanje subjektivno noto.« Špela ima mnogo pomislekov tudi glede samega študija na daljavo, do katerega je prišlo zaradi izrednih razmer in karantene, ki jo je sprožila pandemija novega koronavirusa.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo