Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Vinogradniki so opravili prvo polovico trgatve

12. sep. 2014 | 19:31
Dark Theme

»Letina 2014 se v zgodovino ne bo zapisala kot izvrstna, to pa je čisto fiziološko, predvsem po desetletju vrhunskih letin«. Tako pravi direktor zadružne kleti iz Krmina Luigi Soini, ki poudarja, da je letošnja trgatev zaradi obilnih padavin in majhnega števila sončnih dni »normalna«. S trgatvijo so na Krminskem začeli okrog 20. avgusta, nekoliko bolj zgodaj v primerjavi z lanskim letom, saj so trte zaradi velike količine vode začele brsteti že maja. »Predvsem v nižini je vladal strah pred morebitnim gnitjem grozdja. Kljub vsemu razmere zaradi gnilobe niso kritične. Že res, da imajo nekateri vinogradniki več dela s prebiranjem grozdja in s škodljivci, predvsem pri sorti tocai, količinsko pa bo letošnja trgatev podobna lanski,« še pravi direktor zadružne kleti iz Krmina in navaja, da bo do konca letošnjega leta padlo približno tisoč milimetrov vode, že maja pa so padavine presegle celotno količino vode, ki je padla v celem letu 2013. »Za letošnja vina bodo značilne nižja stopnja alkohola, svežina in mineralnost. Zaradi tega računamo, da nam bo dežela odobrila prošnjo, da bi alkoholno stopnjo povišali za dve stopinji, kar je pol stopinje več kot običajne 1,5 stopinje,« pojasnjuje Luigi Soini in pravi, da so podobno deževno letino doživeli pred približno petnajstimi leti. Hkrati dodaja, da so se letos v Veroni zaradi značilnosti grozdja odločili, da se odpovejo proizvodnji slovite zvrsti amarone. »Podpisal bi za sušno poletje, kot je bilo lansko, saj so take letine mnogo bolj kakovostne, kot je letošnja,« zaključuje Luigi Soini.
Tako kot v Krminu so približno na polovici letošnje trgatve tudi v Števerjanu in na Oslavju, kjer so že potrgali sivi pinot, sauvignon, malvazijo in tocai, v teh dneh pa sta na vrsti chardonnay in rebula, medtem ko še ne vedo, kdaj se bodo lotili rdečih sort. »S trgatvijo smo začeli proti koncu avgusta, približno v istem obdobju kot lani. Količina grozdja je v bistvu ostala nespremenjena, poudaril pa bi, da bo letošnja vina zaznamovala nižja stopnja alkohola zaradi manjše količine sladkorja,« pravi mladi vinar Jannis s kmetije Paraschos, na kateri doslej niso imeli posebnih težav z gnitjem. »Pred desetimi dnevi se je zaradi nizkih temperatur proces gnitja zaustavil, tako da v bistvu ni bilo veliko gnilega grozdja. Zaradi obilnih padavin pa se letos obetajo veliko bolj aromatična vina, za katera bo značilen izrazitejši vonj,« pojasnjuje Jannis Paraschos, ki upa, da se bo v naslednjih dneh vinarjem vendarle nasmehnilo sonce za trgatev rdečih sort vina.
S trditvijo, da je letošnja letina posebna, se strinja tudi Peter Figelj s kmetije Fiegl z Oslavja. »Trgati smo začeli 29. avgusta, letošnje delo v vinogradu pa je bilo zaradi dežja neobičajno, saj se je večkrat zgodilo, da smo en dan trgali, naslednjega dne pa smo morali trgatev prekiniti. Pozitivna plat takega vremena so bile v bistvu nižje temperature, saj je delo s preveliko toploto veliko bolj utrudljivo. Vsekakor bo letos grozdja nekaj manj, saj smo morali odstraniti več gnilih grozdov, nekateri izmed njih pa niso bili še zreli,« razlaga Figelj, ki ga sploh ne skrbi morebitna nižja kakovost letošnjih vin. »Verjamem, da bo letošnja trgatev ponovno dokazala veliko podkovanost vinogradnikov iz Brd. Z leti smo si nabrali toliko izkušenj in znanja, da bomo kljub nekoliko slabšim vremenskim razmeram vseeno pridelali vino z visokim kakovostnim standardom. Če nam letos narava ni veliko pomagala, bomo z znanjem vseeno prišli do dobre letine. Čaka pa nas veliko dela v kleti,« zaključuje Peter Figelj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava