Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Vrtičkarjem pokradli orodje

17. apr. 2015 | 18:33
Dark Theme

»V nedeljo zjutraj, pred kakim mesecem dni, me je sosed prišel klicat, da so na naši njivi kriminalisti. Ko sem prišel tja, je bila na naši baraki nalepljena številka sedem. Kriminalist mi je pojasnil, da smo sedmi po vrsti, ki so jim tiste noči vlomili v vrtno barako,« je za Primorski dnevnik povedal eden od okoli tridesetih vrtičkarjev, ki je v zadnjem mesecu in pol v svoji vrtni lopi na šempetrskem polju neprostovoljno gostil nočne obiskovalce.
»Na območju šempetrskega in vrtojbenskega polja smo v februarju, še posebej izrazito pa konec marca in aprila, zabeležili 30 kaznivih dejanj. Lastnikom barak in vrtnih ut, v katere so ponoči vlamljali, so odnesli več vrst orodja - od ročnega orodja pa do manjših kmetijskih strojev, kot so kopačice, kosilnice, agregati in manjši traktorji,« je včeraj potrdil Sejad Jušić, komandir novogoriške policijske postaje, in dodal, da tovrstnih vlomov v tolikšnem obsegu na enem območju njihova policijska postaja še ni zabeležila. »Policija izvaja vrsto aktivnosti s ciljem ugotovitve, kdo so storilci. Preiskava še poteka. So se pa vsi ti vlomi dogajali v nočnem času. Več kot očitno je, da so se storilci na te podvige dobro pripravili,« je še pojasnil komandir. Ker gre za objekte, ki so v bližini državne meje, pri tej zadevi sodelujejo tudi s kolegi iz Italije.
Naš sogovornik iz Šempetra je po nočnem obisku vlomilcev ostal brez motokultivatorja z vsemi priključki, železnih koles, kosilnice, goriva, ki ga je hranil v kanti in brez goriva v traktorju. »Vse stroje sem ravnokar servisiral, jim zamenjal olje in natočil gorivo,« grenko našteva in se sprašuje, če vlomilcem, ki ponoči plenijo po vrtnih utah, morda ne pomaga kakšen domačin, saj, kot pravi, kot da bi vedeli, vlamljajo tja, kjer se dobi kaj vrednega, vrtnih lop, v katerih je samo ročno orodje, pa se ne dotaknejo. Ker mu ni preostalo drugega, je za obdelovanje svoje njive že kupil nov stroj, a ga odslej iz previdnosti hrani doma. Če so se vlomilci enkrat toliko »potrudili«, da so pločevino na njegovi lopi z ustreznim orodjem razrezali, da so prišli v notranjost, kdo ve, če ne bodo prišli znova, razmišlja. »Do pred dvema letoma sem imel vse še zavarovano, potem pa sem si mislil: ah, kaj pa se lahko zgodi!«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava