Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Polemika ob dnevu spomina

9. feb. 2016 | 21:56
Dark Theme

»Z ukazom v burbonskem slogu "Država sem jaz" je predsednik goriške pokrajine (somišljenik Demokratske stranke) Enrico Gherghetta preklical razpoložljivost pokrajinske dvorane, ki jo je vprašala svetniška skupina Komunistične prenove za zgodovinski posvet. Ta bi bil moral potekati 10. februarja ob dnevu spomina, na njem pa bi nastopili kvalificirani zgodovinarji, ki problematiko obvladujejo (Marco Puppini, Alessandra Kersevan, Claudia Cernigoi, Sandi Volk, Piero Purini), in odvetnik Marco Barone. Gherghettov veto ima politično ozadje, ki pa ga predsednik ni pojasnil, kar je resen primer preventivne cenzure na račun svobodnega izražanja in raziskovanja, obenem tudi kršitev zakona, ki je uvedel dan spomina (92/2004) in ki med drugim predvideva, da naj se na ta dan omogoči poglobitev "kompleksnega dogajanja na italijanski vzhodni meji". Ravno poglobitev je bil cilj našega posveta,« opozarja Claudia Cernigoi, tržaška novinarka in raziskovalka preteklosti, pobudnica posveta »o dnevu spomina med zgodovinsko mistifikacijo in rehabilitacijo fašizma«.
Polemiki, ki je sledila odločitvi pokrajine, da v dvorani Palače Attemes Petzenstein posveta danes ne bo, se Gherghetta ni izognil. »Sploh ni cenzura. Obeleževanje dneva spomina je uvedel državni zakon, ki ga moramo spoštovati tako jaz kot prireditelji posveta. Če je vsebina, ki jo nameravajo obravnavati in poglobiti, tako pomembna, potem se nič ne spremeni, če posvet organizirajo kateri koli drug dan, 11., 12. ali 13. februarja ..., na razpolago je vse ostale 364 dni v letu. Dvorana pokrajinske palače je javna in vsem odprta, preklical pa sem možnost, da posvet priredijo ravno 10. februarja na institucionalni lokaciji zaradi zakona, ki nas obvezuje k spoštovanju tega dneva, in zato da sem preprečil provokacijo do tistih, za katere je dan spomina pomemben,« je včeraj utemeljil svojo odločitev.
Ker jim je bila dvorana odvzeta, se bodo pobudniki posveta - združenje Resistenza storica v sodelovanju z goriško protifašistično levico - danes ob 16. uri zbrali na javnem shodu v baru Aenigma v Ulici Nizza v Gorici.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava