Torek, 11 avgust 2020
Iskanje

Divji prašiči povzročajo vse večjo škodo

30. avg. 2018 | 17:59
Dark Theme

Opuščanje kmetijskih površin in posledično zaraščanje terena, izjemno visoka rodnost, ugodni pogoji za preživetje na račun mile klime ter hitro in uspešno prilagajanje novemu življenjskemu prostoru so glavni razlogi za številno populacijo divjih prašičev na območju Goriške. Divji prašiči pa škode ne povzročajo le v odročnih gozdovih, temveč tudi na njivah, v neposredni bližini naselij in v Panovcu.

»Škode zaradi divjih prašičev na Goriškem enormno naraščajo. Poseben problem so škode na nelovnih površinah, to so vasi, zaselki, javne površine in parki,« pojasnjuje Milan Trkman, upokojeni gozdar in lovski inšpektor. Ključna ukrepa za zmanjševanje škode, ki jo povzročajo divji prašiči, sta tako po njegovem prepričanju zmanjšanje številčnosti populacije do te mere, da ni ogrožena njena trajnost, ter sanacija zaraščenih površin. Divji prašiči so v lanskem letu največ škode povzročili na območju lovišča Nova Gorica, in sicer za skoraj 14 tisoč evrov, na območju Lijak za okoli 12.000 evrov in na območju Čavna za približno 7.000 evrov.
Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo