Sobota, 19 januar 2019
Iskanje

Vodooskrba na Sabotinu še po sto letih težava

1. sep. 2018 | 19:31
Dark Theme

Oskrba vrha Sabotina z vodo je težava, s katero so se spopadali že avstro-ogrski vojaki, ki so v času prve svetovne vojne hrib prevrtali z zapletenim sistemom kavern. V njih so se resda kar naprej otepali z vlago, ki je pronicala od vsepovsod, a vode za pitje jim je kronično primanjkovalo. Po sto letih se glede vodooskrbe na vrhu 609-metrskega hriba nad Sočo ni veliko spremenilo: okrepčevalnica v nekdanji kasarni JLA si pomaga s pomočjo zbiranja kapnice in novogoriških gasilcev, ki jim vodo pripeljejo. »Tako bi bilo tudi, če bi na tistem območju zagorelo. Vodo bi čim bližje požaru pripeljali z gasilsko cisterno,« pojasnjuje poveljnik novogoriške poklicne gasilske enote Simon Vendramin.

Rešitev stoletnih težav se kaže v povezovanju z italijansko stranjo. Vojaška kasarna na sosednji strani meje, ki je oddaljena kakih 600 metrov, se je z vodo namreč oskrbovala preko vodovodnega sistema, speljanega iz Štmavra. »Zadeva se je kasneje opustila. Pred časom smo se povezali z gozdno stražo Furlanije Julijske krajine, ki namerava obstoječi vod testirati in ugotoviti morebitna puščanja oziroma ga obnoviti. To bi na italijanski strani radi uredili za potrebe njihove strani. Urediti nameravajo tudi nekaj hidrantov, ki bi služili za gašenje tistega območja,« ve povedati Vendramin. Če bi na italijanski strani Sabotina torej uspeli usposobiti nekdanji vodovod, se rešitev nakazuje tudi za slovensko stran. S pomočjo katerega od evropskih projektov ali morda občine, razmišlja Vendramin, bi vodovod z italijanske lahko speljali tudi na slovensko stran Sabotina, gre za vsega tristo do štiristo metrov, in tudi tam postavili nekaj hidrantov za boljšo požarno varnost.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo