Sreda, 10 julij 2024
Iskanje

Iz postavk za turizem ne bo denarja za slovenska ledinska imena

Goriška občina pravi, da bo raje počakala na razpis iz zakonov 482 in 35

Gorica |
29. mar. 2019 | 9:30
Dark Theme

Na namestitev tabel s slovenskimi in furlanskimi ledinskimi imeni v goriškem mestnem središču bo treba še čakati. Na sredinem zasedanju goriškega občinskega sveta so z glasovi desne sredine zavrnili amandma, s katerim je občinska svetnica Marilka Koršič (Slovenska skupnost) predlagala, naj se črpa 5000 evrov za namestitev manjkajočih tabel iz postavk za turistični razvoj.

»Konzulta za probleme slovenske manjšine je skupaj s furlanskim filološkim društvom izdelala trijezični zemljevid z ledinskimi in zgodovinskimi imeni raznih ulic in predelov mesta. Poleg zemljevida je projekt, ki so ga uresničili s sredstvi iz zakona 482 iz leta 1999, predvideval še namestitev tabel z ledinskimi imeni; doslej so postavili približno polovico tabel, saj ni bilo dovolj sredstev za postavitev vseh, tako da je izostalo mestno središče,« je poudarila Koršičeva in ugotavljala, da bi dokončanje projekta prispevalo k obogatitvi mestnega središča tudi iz turističnega vidika, saj bi obiskovalci spoznali nova ledinska imena, ki jih drugače lahko najdejo le v slovenskih knjigah.

Koršičevi je med zasedanjem občinskega sveta odgovoril pristojni občinski odbornik Stefano Ceretta. Povedal je, da ne bo podprl amandmaja, ker je svojčas skupaj z županom Rodolfom Ziberno obljubil, da bodo sredstva za postavitev dodatnih tabel črpali iz zakonov 482 iz leta 1999 oz. 38 iz leta 2001. Kdaj pa bo do tega prišlo? »Komaj bodo objavili ustrezne razpise, se bomo prijavili,« napoveduje Ceretta, s katerim se Koršičeva nikakor ne strinja. »Pet tisoč evrov bi lahko brez večjih težav odvzeli načrtom za turistično promocijo, vendar se nekateri očitno slovenščine in slovenskih ledinskih imen v mestnem središču še vedno bojijo,« je včeraj razočarano ugotavljala Koršičeva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava