Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Na Sabotinu spet viden napis W L’Italia

Izhaja iz leta 1947, ko so iz kamnov sestavili tudi napis Naš Tito, ki je bil kasneje premaknjen

Gorica |
10. apr. 2021 | 7:30
Dark Theme

Potem ko so pred nedavnim počistili goščo pod nekdanjo italijansko stražnico na Sabotinu, je spet mogoče opaziti napis W L’Italia (Živela Italia). Zaradi velikosti črk je s steze, speljane po robu območja italijanske vojašnice, težko viden, s ptičje perspektive pa je dobro razločen. Goriški fotograf Carlo Sclauzero je fotografijo napisa posnel 29. marca letos. Napis je skoraj naključno opazil med eno izmed svojih pogostih poti na vrh Sabotina. Skoraj popolnoma se je izgubila le črka W, medtem ko ostale črke še danes sestavljajo nekdanji napis.

»Po letu 1947 sta tako Italija kot Jugoslavija želeli zaznamovati svoje ozemlje z napisom, ki bi bil viden tudi z velike razdalje. Iz kamnov, nabranih v neposredni okolici, sta se tako pojavila napisa W L’Italia pod italijansko stražnico in Naš Tito tik ob mejni črti. Po podpisu Osimskega sporazuma 10. novembra 1975 in z njim povezanim premikom meje so napis Naš Tito jugoslovanski brigadirji premaknili na pobočje pod Svetim Valentinom,« so Gianluca Badoglio, Mario Muto in Walther Olmi zapisali v knjigi Skrivnostni Sabotin, ki je izšla v samozaložbi Bogdana Potokarja leta 2016. V knjigi je objavljena tudi fotografija, ki je bila posneta 20. junija 1984. Na njej je mogoče jasno opaziti italijanski napis, medtem ko je jugoslovanski komaj še viden, saj je bil šest let pred tem opuščen in na novo postavljen na drugem mestu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo