Petek, 24 maj 2024
Iskanje

»Navdušenje je bilo vsakič izjemno«

Intervju z Egle Frandolič, koordinatorico filmskega abonmaja Kinomagnet, projektom Kinoateljeja

Gorica |
9. jun. 2023 | 7:33
Dark Theme

Kinomagnet je filmski abonma goriškega Kinoateljeja, ki je letos povezal preko 800 učencev šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji. Obračun je zelo pozitiven, kot nam je v pogovoru povedala koordinatorica programa Egle Frandolič.

Katere so pravzaprav vzgojne vsebine sedme umetnosti?

Filmska vzgoja spodbuja k aktivni rabi živega jezika, ponuja priložnost za pogovor in izmenjavo mnenj, razvija kritični pogled, goji ustvarjalnost in estetski čut. Srečanja v kinu so bila v marsičem podobna učni uri. Ob vsaki projekciji sem v razlagi in pogovoru z učenci izpostavila filmsko vsebino, žanrske značilnosti, zanimivo besedišče, filmski jezik, člane filmske ekipe in povezave filmske vsebine s šolskimi predmeti.

Kdo je pristopil k projektu?

Pristopile so osnovne šole in prvostopenjske srednje šole z Goriškega in Tržaškega ter špetrska šola. Skupaj jih je bilo trinajst. Program Prvič v kinu je v kinodvorano privabil tudi pet otroških vrtcev z Goriškega. Izven abonmaja smo organizirali projekcije za dijake goriških drugostopenjskih srednjih šol. Ravnatelji so prepričano podprli naše pobude in sodelovanje s pedagogi je bilo učinkovito.

Celoten intervju lahko preberete v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava