Sobota, 10 april 2021
Iskanje

Obilno deževje zdesetkalo zgodnje sorte češenj

Ponekod bo izpad 100-odstoten

Brda |
10. maj. 2019 | 6:25
Dark Theme

»Pri zgodnjih sortah češenj pričakujemo skoraj 100-odstotni izpad,« pojasnjuje Vasja Juretič, svetovalec specialist za sadjarstvo na novogoriškem Kmetijsko gozdarskem zavodu. Bolj kot nizke temperature je škodo na plodovih naredilo obilno deževje, ki mu z izjemo današnjega dne, ni še videti konca.

Obilica dežja, nizke temperature in pred nekaj dnevi tudi močan veter bodo krepko zdesetkali letošnjo letino češenj. Prve sorte bodo na območju Vipavske doline, Goriške in Brd malo kje obirali. Težave povzroča predvsem obilna moča, ki povzroča pokanje plodov in posledično tudi njihovo gnitje. Na spletni strani novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda so sicer objavljeni nasveti za zaščito pridelka pred gnitjem, ki bodo verjetno prišli prav za kasnejše sorte.Do srede je namreč morda še kazalo, da bo med zgodnjimi sortami še nekaj pridelka, po včerajšnjem obilnem deževju pa je upanja vse manj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo