Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Obnova Laščakove vile se začenja pri parku in strehi

Vrednost del, ki jih Občina Nova Gorica napoveduje za poletje, je dobrih 2,7 milijona evrov

18. mar. 2021 | 10:22
Dark Theme

Novogoriška mestna občina bo poleti začela z obnovo parka ob Laščakovi vili oz. Vili Rafut, ki je že od leta 2003 zaprt za javnost. Tako vila, ki je daleč naokrog poznana kot edini primerek neoislamske arhitekture v slovenskem prostoru, kot park, ki je slovel po številnih eksotičnih drevesnih vrstah, sta v slabem stanju. Rafutski park s svojimi prvinami nima primere v Sloveniji in tudi širše. »Zasnovan in urejen je bil kot vrt, kot oblikovana narava, kar je osnovno izhodišče njegove prenove in ureditve, ki se bo začela junija letos,« so pojasnili na novogoriški mestni občini, ki je skrbnica parka in objektov v njem. Območje bo urejeno kot ograjen park s kontroliranimi dostopi in bo ustrezno povezano s širšim območjem.

Skupaj z revitalizacijo parka bodo opravljena tudi vzdrževalna dela na Laščakovi vili, vhodnem objektu in garaži, ki so v dokaj klavrnem stanju. Na vili bo obnovljena streha, s čimer se bo preprečilo vsaj njen nadaljnji propad. Vrednost obnove parka z vzdrževalnimi deli na vili je dobrih 2,7 milijona evrov.

Do leta 2025, ko bo Nova Gorica skupaj z Gorico nosila naziv Evropska prestolnica kulture, bo vila prenovljena v celoti, zagotavljajo na občini. Ta bo skupaj s parkom predstavljala pomembno prizorišče kulturnih dogodkov. »Lokacija in vzdušje v parku skupaj z vilo sta kot nalašč za to, da se bo tukaj dogajal dobršen del programa evropske prestolnice kulture. Prizorišča bodo tako znotraj parka – paviljoni in odri – kot tudi znotraj vile, ko bo prenovljena. Ciljamo, da bo celotna prenova nared do konca leta 2024,« napoveduje povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo