Torek, 26 marec 2019
Iskanje

Protikorupcijski zakon ogroža tudi mala društva

Društva se morajo držati pravil, ki veljajo za delovanje strank in političnih gibanj, če so med njihovimi člani občinski svetniki

14. mar. 2019 | 7:23
Dark Theme

V italijanskem parlamentu so sredi decembra lanskega leta na predlog Gibanja 5 Zvezd odobrili protikorupcijski zakon, ki so mu nadeli dali ime »spazzacorrotti«. Z novim zakonom so s strankami in političnimi gibanji, v katerih želijo pomesti s podkupovalci in podkupljenci, izenačili društva, fundacije in odbore, ki imajo v svojih upravnih svetih člane tako strank in političnih gibanj kot tudi sedanje ali nekdanje (v zadnjih desetih letih) parlamentarce, deželne in občinske svetnike. Nov protikorupcijski zakon v bistvu določa, da se morajo tudi društva, fundacije in odbori držati pravil, ki veljajo za delovanje strank, pri čemer je posebno pereče vprašanje njihovega financiranja. V primeru kršitev pridejo v poštev ne samo globe, temveč tudi kazenske ovadbe.

Da protikorupcijski zakon povzroča kar nekaj težav tudi krajevnim društvom, opozarja doberdobski župan Fabio Vizintin, ki je v prejšnjih dneh pozval zvezo občin ANCI, naj čim prej poseže pri državni vladi in zahteva spremembo spornih določil. Iz zveze ANCI pojasnjujejo, da se njihova pravna služba že ukvarja z zakonom, saj gre za pereče vprašanje, ki zadeva na tisoče odborov, fundacij in društev, tudi slovenskih. »Pričakujemo, da bo državna vlada z okrožnico čim prej ublažila posledice zakona, saj je konec koncev v interesu vseh, da se omogoči nadaljnje delovanje društev, ki bi se drugače znašla v velikih težavah, saj se zlasti v manjših krajih dogaja, da so v društvenih vodstvih tudi občinski upravitelji,« pravi doberdobski župan in pojasnjuje, da bi zakon prizadel cel kup manjših društev s proračuni, ki so vredni le nekaj tisoč evrov.

V doberdobski občini bi omejevalna določila novega protikorupcijskega zakona prizadela veliko večino društev. Župan Fabio Vizintin je bil do imenovanja za podžupana med prejšnjim mandatom član upravnega odbora kulturnega društva Kras Dol-Poljane; poleg njega so tudi ostali občinski svetniki aktivni v društvenem življenju. Edvard Gergolet je predsednik Kraških krtov, Aldo Jarc predseduje doberdobskim krvodajalcem, Dario Bertinazzi pa Združenju cerkvenih pevskih zborov. Tudi ostali občinski svetniki so skoraj vsi vključeni v društveno življenje v občini - na primer v godbi na pihala Kras ali v društvih Hrast in Jezero. Podobno velja tudi za občinske upravitelje iz Sovodenj in Števerjana, kjer so svetniki ravno tako množično prisotni v upravnih odborih raznih krajevnih društev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Dijaki na slovenskih šolah v Italiji bodo pisali tudi pisno nalogo iz italijanščine:

7. mar. 2019 | 8:00
Ni prav
Prav je, saj smo na dvojezičnem območju
Prav bi bilo, ko bi se tudi na italijanskih šolah učili slovensko
Morda ni prav, je pa priložnost, da pridobijo potrdilo o poznavanju dveh jezikov
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo