Sreda, 23 november 2022
Iskanje

Spletni nastopi »Komelovcev«

Fantovska zasedba Mešanega mladinskega zbora Emil Komel je v soboto nastopila v Ajdovščini, koncert je bil na ogled z neposrednim prenosom

Gorica |
6. okt. 2020 | 9:21
Dark Theme

Koncert brez publike. Ni šlo za slabo promoviran ali neprivlačen glasbeni dogodek, vendar za »virtualen« koncert, s katerim so se organizatorji prilagodili koronavirusnemu času. Festival moškega petja, ki je bil napovedan za pomladni čas, vendar so ga nato prenesli, je v Ajdovščini potekal prejšnjo soboto. Priredila sta ga Moški pevski zbor Srečko Kosovel in Občina Ajdovščina, nastopili pa so štirje moški sestavi, med katerimi je bila tudi Fantovska vokalna skupina Emil Komel, ki jo sestavljajo moški člani Mešanega mladinskega zbora Emil Komel iz Gorice. Čeprav le v moški zasedbi, je to bil prvi nastop zbora od 21. februarja. »Že v obdobju “lockdowna” smo bili vseskozi v stiku preko spleta, ko pa je to bilo mogoče, smo ob spoštovanju vseh predpisov ponovno začeli s pevskimi vajami,« pravi dirigent zbora David Bandelj. Pevci so v soboto torej nastopili na odru, pred katerim je zevala prazna dvorana. Festival so prireditelji namreč najprej želeli izpeljati na prenovljenem Lavričevem trgu, slaba vremenska napoved pa je nastope štirih zborov prenesla v Dvorano prve slovenske vlade, in to brez občinstva. Poslušalci so dogodku lahko sledili preko neposrednega spletnega prenosa. (Vokalna skupina Komel od minute 1.02.00)

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Mešani mladinski zbor Komel je v prejšnjih tednih tudi sodeloval pri drugem »virtualnem« glasbenem projektu. Revijo sodobnih skladateljev, s katerim so se osredotočili na besedila Elise Gastaldon, je organizirala dirigentka Alessia Calcagni, ki je aktivna predvsem na rimski zborovski sceni. Devetnajst zborov iz Italije je za revijo pripravilo in posnelo devetnajst skladb na besedila Elise Gastaldon, za katera je glasbo napisalo štirinajst sodobnih skladateljev. Pevci zbora Komel so v celotni, mešani, zasedbi vsak posamezno posneli svoj del pesmi Le dita del vento: glasbo je za »Komelovce« napisal Roberto Brisotto. Posnetke je nato zbral in montiral član zbora Pietro Grauner, ob tem pa je skupaj s filmskim umetnikom Mitjo Di Giovanno tudi posnel spremni posnetek, ki gledalca popelje celo do vrha Sabotina. (Zbor Komel od minute 26.50)

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava