Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Stekla je obnova Hiše aleksandrink

Če je pred covidom beležila okrog 2000 obiskovalcev letno, naj bi se te številke po obnovi stavbe v Prvačini 173 krepko povečale

11. jul. 2023 | 8:21
Dark Theme

Po letih prizadevanj so se v Prvačini včeraj vendarle začela gradbena dela za prenovo Hiše aleksandrink z muzejsko zbirko. Novogoriška občina je kot najugodnejšega ponudnika izbrala gradbeno podjetje GT Podgornik iz Črnič. Gradbena pogodba obsega prenovo strešne konstrukcije in zamenjavo kritine, obnovo fasade in zamenjavo stavbnega pohištva, ureditev sanitarij in prostorov v pritličju, da bodo zagotovljeni ustrezne razmere za razstavljanje, izvajanje vodenih ogledov in dogodkov.

Hiša v Prvačini 173 je že dolgo evidentirana kot muzej in je namenjena prikazu bivanjske kulture aleksandrink in dokumentov ter predmetov iz njihovega časa. A stavbo je pošteno načel zob časa, zato sta si novogoriška občina kot lastnica in Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink prizadevali za njeno prenovo.

Po besedah Andreje Trojar Lapanja, podsekretarke za razvojne in druge projekte na novogoriški občini, bodo v Hiši aleksandrink v Prvačini poskrbeli za investicijsko-vzdrževalna dela, kasneje pa bodo tu promovirali in izvajali izobraževalne dogodke in v ta namen uredili tudi promocijski prostor s ponudbo domačih izdelkov in pridelkov ter preuredili razstavni prostor.

Začetka naložbe v vrednosti 124.561,08 evrov, ki naj bi potekala do sredine oktobra, se seveda veselijo tudi v omenjenem društvu. »Izjemno zadovoljni smo, da se je projekt, do katerega je vodila resnično dolga pot, lahko končno začel. V nedeljo popoldan smo v društvu praznili hišo in na srečo so nam na pomoč priskočili Prvačkovci,« pravi Darinka Kozinc, predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink. Če je Hiša aleksandrink pred epidemijo covida beležila okrog 2000 obiskovalcev letno, naj bi se te številke po obnovi hiše v Prvačini 173 krepko povečale. »Zgodbe aleksandrink ljudi vlečejo in navdušujejo, tudi izven meja naše države. Prenovljena Hiša aleksandrink bo zato brez dvoma lepa priložnost za turistično promocijo teh krajev,« je še prepričana Darinka Kozinc.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava