Sreda, 29 november 2023
Iskanje

Trijezična aplikacija za spoznavanje mesta

S pomočjo pametnih telefonov uporabniku ponujajo nov način spoznavanja novogoriških znamenitosti

27. sep. 2023 | 10:03
Dark Theme

Potem ko je Goriški muzej lani uspešno kandidiral na mednarodni projekt DOORS – Digitalni inkubator za muzeje, je včeraj z zadovoljstvom predstavil rezultate svojega projekta Obujamo spomine – Puščamo sledi (Awakening Memories – Leaving Traces), ki domačim in tujim obiskovalcem Nove Gorice z inovativnimi rečitvami odpira nov pogled na mesto.

Soavtorja David Kožuh in Rok Bavčar sta se lotila zbiranja starih fotografij o gradnji Nove Gorice, ki so jih prispevali posamezniki, pa tudi Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije in Goriška knjižnica Franceta Bevka. Opise posameznih stavb so prispevali poleg Kožuha še Simon Kerševan in Matej Štanta iz Društva primorskih arhitektov ter umetnostna zgodovinarka dr. Alenka Di Battista, medtem ko je uvodne misli o mestu zapisal urbanist Tomaž Vuga.

Nov način spoznavanja

S tehnološkega vidika so sodelovali z novogoriškim podjetjem Arctur in razvili brezplačno trijezično spletno aplikacijo z obogateno resničnostjo (AR) – MALT, ki s pomočjo pametnih telefonov uporabniku ponuja nov način spoznavanja znamenitosti in pomembnih stavb Nove Gorice na 17 lokacijah. Te se ob vstopu v aplikacijo prikažejo na zemljevidu in si jih lahko poljubno izberemo za ogled, ko smo od njih oddaljeni do 10 metrov (na lokacijah so talne oznake).

Trijezična aplikacija za spoznavanje mesta

Ker so želeli, da je webAR izkušnja čim bolj popolna in pozitivna, omogoča MALT obenem dostop do podrobnega opisa in galerije zgodovinskih fotografij posamezne znamenitosti, svojo izkušnjo ali spomine pa lahko obiskovalec zabeleži s komentarjem. Po obisku določene točke si jo je mogoče ponovno ogledati, ne glede na to, kje se nahajamo.

»Ker so tovrstni projekti, vezani na digitalizacijo, za naš muzej novost, je bila to zanimiva, koristna in poučna izkušnja tudi za vse soustvarjalce, ki smo po testnem obdobju navdušeni, da lahko to edinstveno doživljanje Nove Gorice – EPK 2025 odslej delimo z vsemi, ki v njej živijo oz. jo bodo obiskali in želijo vzporedno z aktualno sliko tudi vpogled v preteklost ter morda pustiti svoje sledi,« sta ob zagonu MALT.si dejala Bavčar in Kožuh.

Promociji nove aplikacije služi kratek predstavitveni video, ki ga je posnela mlada prodorna ekipa iz lokalnega okolja Production LAIR.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava