Sobota, 27 februar 2021
Iskanje

V Doberdobu bodo postavili še tri kamne spotike

Spominske kamne nameravajo s časom postaviti v spomin na vse deportirance iz doberdobske občine

24. jan. 2019 | 9:15
Dark Theme

Prebivalci doberdobske občine so se med drugo svetovno vojno strnjeno uprli nacifašizmu, ogromno življenj so žrtvovali v NOB in odporništvu. Skupno je padlo 71 občanov, med njimi jih je bilo sedemnajst pregnanih, deportiranih in umorjenih v nacističnih taboriščih. Ob letošnjem dnevu spomina na holokavst bodo v Doberdobu na pobudo kulturnega društva Hrast ter ob sodelovanju sekcij ANPI-VZPI iz Doberdoba in Dola-Jamelj nadaljevali s polaganjem tlakovcev spomina oz. kamnov spotike v spomin na domačine, ki se iz nacističnih taborišč niso vrnili. Spominske kamne nameravajo s časom postaviti v spomin na vse deportirance iz doberdobske občine.

Letos bodo društvo Hrast in sekciji ANPI-VZPI Doberdob in Dol-Jamlje s pokroviteljstvom občinske uprave položili tri kamne spotike. Z njimi bodo počastili spomin na Jožefa Ferfoljo iz Doberdoba, Petelučevega, partizana pripadnika narodne zaščite, ki je bil umorjen v Dachauu decembra 1944, Rudolfa Lavrenčiča očeta, partizana pripadnika narodne zaščite, in Rudolfa Lavrenčiča sina, partizana Tržaške garibaldinske brigade, oba Valentinčkova doma s Poljan, ki sta bila umorjena v Buchenwaldu marca 1945.

Postavitev kamnov bo potekala v ponedeljek, 28. januarja, ob 16. uri v Doberdobu in ob 16.30 na Poljanah. Navzoč bo nemški umetnik Gunter Demnig, ki si je leta 1994 v spomin na žrtve nacifašističnih deportacij zamislil projekt Stolperstein.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj mi pomeni 40-dnevni post?

17. feb. 2021 | 18:40
Zmernejše življenje
Zmernejše prehranjevanje
Odpoved alkoholu
Posta se ne držim
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo