Torek, 23 julij 2024
Iskanje

V družbi gojzarjev, 25-kilskega nahrbtnika in knjižice

V sklopu podeljevanja bralne značke so goriški nižješolci šole Ivan Trinko včeraj prisluhnili Matjažu Klemšetu, ki je spregovoril o svoji knjigi V zakrpanih gojzarjih

Gorica |
22. maj. 2019 | 12:40
Dark Theme

Kaj se zgodi, če se ti na polovici pohoda, dolgega 28 dni, gojzarji odprejo? Enostavno - si pač natakneš teniške čevlje, greš do najbližjega čevljarja, jih popraviš in pohod spelješ do konca. Tako ve povedati Matjaž Klemše, ki je leta 2007 prehodil slovensko transverzalo, planinsko pot, ki pelje od Maribora do Ankarana. Za 350-kilometrsko, štiri tedne dolgo izkušnjo, na katero se je sam podal, se je odločil, potem ko je zbolel in k sreči tudi prebolel hudo bolezen. Svoja premišljanja o bolezni, življenju, smrti, in potopis s slovenske transverzale, je Klemše podal v svoji knjigi »V zakrpanih gojzarjih«, ki je leta 2009 izšla pri Založništvu tržaškega tiska. O knjigi in o svoji izkušnji je Klemše spregovoril na nagrajevanju bralne značke učencev goriške nižje srednje šole Ivana Trinka, ki je včeraj zjutraj potekalo v Kulturnem domu.

Po pogovoru z avtorjem sta profesorici Slavica Radinja in Rosanda Volk prebrali imena vseh učencev, ki so prejeli bralno značko. V vsakem razredu so tudi nagradili po enega bralca, ki je prebral največ knjig. Najboljši bralci so bili Emma Zanirato (1.A), Marta Jug (1.B), Jakob Quinzi (1.C), Anisja Volčič (2.A), Mattia Pahor (2.B), Elisa Fornasier (2.C), Martina Gruden (2.D), Alan Stekar (3.A), Nika Paulin (3.B). Zlati bralci, torej tretješolci, ki so knjigam izkazali ljubezen skozi celotno študijsko kariero, pa so bili Karen Cescutti, Lapo Farolfi, Mosè Komjanc, Makrina Quinzi, Alan Stekar v 3.A; Sarah Marras, Nika Paulin in Veronika Štrekelj Istinič v 3.B; Elisa Burrelli, Beatrice Devetak, Carlotta Vidmar in Ivan Vizintin v 3.C. Zlate bralce bodo poleg priznanja in knjižnega daru nagradili tudi z enodnevnim izletom v Ljubljano, ki ga financira Republika Slovenija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava